Sociálne siete sa stali fenoménom, ktorý na šírenie svojho vplyvu hojne využívajú i rôzne náboženské zoskupenia. Neprehliadnuteľnou kométou, ktorá len nedávno zažiarila na charizmatickom nebi, je mladá Američanka Kathryn Kircková. Prezentuje sa ako novodobá apoštolka a ľudí nástojčivo vyzýva k prebudeniu. Známa je hlavne z TikToku, kde sugestívne demonštruje svoje exorcistické predstavenia spojené s liečením vierou. V apríli navštívila aj Prahu, kde bola, pochopiteľne, hlavnou hviezdou na Medzinárodnej konferencii prebudenia. Z akého učenia Kircková vychádza a či je jej prax uzdravovania a vyháňania démonov biblická, o tom sa dočítate v článku autorskej dvojice Michal Foltín a Aleš Franc.

Stredoveká inkvizícia sa zväčša v médiách a učebniciach dejepisu prezentuje ako nástroj Katolíckej cirkvi na udržanie si svojej moci a bohatstva, ktorým si s nevyberanou krutosťou vynucovala poslušnosť svojich vzdorujúcich veriacich. Nikto nechce obhajovať zlo, ktoré sa v tom čase v Božom mene páchalo, no išlo skutočne o takú brutálnu inštitúciu, ako sa dnes zvykne vykresľovať? Čo nám o nej prezrádzajú reálne historické fakty a aký význam mala inkvizícia z religionistického hľadiska sa dozviete v príspevku Radomíra Malého.

O bývalom slovenskom lídrovi kultu Šrí Činmoja Dušanovi sme písali v Rozmere 4/2022. V tomto čísle nájdete v istom zmysle netradičný rozhovor, v ktorom sa sám Dušan zveruje so svojimi ťaživými otáznikmi známej pražskej psychologičke A. Hrouzkovej. Ako renomovaná odborníčka, ktorá sa na dennej báze stretáva s rozličnými formami závislosti u svojich pacientov, mu na pozadí jeho vnútorného prežívania viacročného členstva v sekte objasňuje princípy a nástrahy psychickej manipulácie, ktorá sa v sektárskych náboženských spoločenstvách neraz praktizuje.

V máji sme si pripomenuli jubilejné 75. výročie vzniku štátu Izrael. Táto významná udalosť moderných dejín je dôležitá nielen pre samých Židov, ale aj kresťania v nej vidia zreteľné Božie pôsobenie. Čo však predchádzalo jeho vyhláseniu a s akými problémami sa tento mladý štát dodnes borí, o tom vo svojej krátkej štúdii píše Josef Potoček.

Okrem týchto príspevkov pokračujú v čísle dva seriály. V tom prvom, o západnom ezoterizme, sa Róbert Sarka zmieňuje o významných európskych alchymistoch, v druhom zase Ján Šafin nadväzuje na stále dostatočne neprebádanú históriu tajomných Chazarov. Opisuje pokresťančenie Kyjevskej Rusi a jej vzťah k Chazarom, ktorý je - podľa niektorých autorov - aj po desiatich storočiach stále napätý. Na záver sa v rubrike Míľniky dvoch tisícročí Branislav Dado venuje hnutiu katarov.

Veríme, že aj v tomto časovo oneskorenom čísle sme vám priniesli pútavý a poučný obsah, a tak mi dovoľte, priatelia, popriať ničím nerušené a obohacujúce čítanie.