NEW YORK – Vo svojom sídle na newyorskom predmestí Queens zomrel 11. októbra 2007 na infarkt známy 76-ročný duchovný vodca Šrí Činmoj. Stál na čele kultu, ktorý má vo svete asi dvetisíc členov.

Činmoj robil všetko pre to, aby na seba pritiahol pozornosť. Tvrdil, že zdvihne 900 kg, raz takto na Novom Zélande zdvihol dvesto oviec. Samozrejme, s pomocou mechanického zdviháka. Jeho žiaci sa tiež snažili vytvoriť nové svetové rekordy. Jeden z nich, Ashrita Furman, vytvoril vyše 150 často komických rekordov, ktoré sú zapísané v Guinnessovej knihe rekordov. No smrť iného žiaka už taká komická nebola. Stalo sa to ešte roku 1979, keď si chcel získať pozornosť svojho guru tým, že vydrží byť čo najdlhšie ponorený so zadržaným dychom. Zomrel ako 27-ročný vo svojej vani.

Činmoj vyžadoval extrémnu oddanosť a od svojich žiakov očakával, že budú meditovať každý deň nad jeho fotografiou. Tiež ich vyzýval, aby pracovali za minimálnu mzdu vo firmách patriacich starším členom skupiny. Mnohí zamestnanci boli ilegálni cudzinci. Reťazec firiem, ktoré kult vlastní, mu zabezpečoval dostatočný príliv peňazí pre komfortný život.

Nie každý videl tohto kočovného guru len ako neškodnú postavičku. Jeho oddaných žiakov niektorí označujú za spirituálnych otrokov a opakujú obvinenia vykresľujúce celibátneho svätého muža ako sexuálneho predátora, ktorému padli za obeť jeho ženské nasledovníčky. Podľa jeho bývalých žiakov by bolo najlepšie sústrediť všetky jeho peniaze i majetok a založiť fond, ktorý by pomáhal ľuďom a rodinám obetí tohto guru.

Činmoj bol nominovaný aj na Nobelovu cenu za mier. No svoje mierové posolstvo bral viac-menej ako svoju sebaprezentáciu. Nakoniec Nobelovu cenu získal Al Gore, ktorý spolu s Michailom Gorbačovom poslal kondolenčný fax jeho žiakom.