Na Slovensku je to skrátka tak! - túto okrídlenú frázu vyjadrujúcu rezignáciu z abnormalít všakovakého druhu, ktoré nám dennodenne „spríjemňujú" život a na ktoré si už pomaly, ale isto začíname zvykať, počuť čoraz častejšie. A tak nás už ani neprekvapí, keď nám niekto tvrdí, že ho pravidelne každú noc navštevujú mimozemšťania, má zabukovanú miestenku do inej dimenzie, pozná svoj osud, ktorý mu vyveštila veštica (resp. astrológ), či to, že sa práve vrátil z astrálneho galaktického putovania a teraz sa chystá na potulky šamanskou cestou. Už sa nad tým ani nepousmejeme, berieme to ako akúsi tragikomickú realitu. No, žiaľ, v praxi sa ukazuje, že viac tragickú ako komickú.

A tak nás možno prednedávnom ani priveľmi nevzrušila správa, že kdesi na Spiši v obci Hnilčík vzniklo alternatívne súkromné 8-ročné gymnázium napojené na kult krásavice Anastázie z ďalekej ruskej tajgy, ktorá o sebe tvrdí, že na zemi žije už mnoho a mnohotisíc rokov a oplýva výnimočnými, priam nebeskými schopnosťami dávnovekých Vedrussov. Podľa jej stúpencov je táto „bohyňa" napojená na vesmírny zdroj informácií a o našej civilizácii vie úplne všetko. Odhaľuje príčiny javov, pre ktoré sa ľudstvo dostalo do slepej uličky a ponúka tiež až zarážajúco jednoduché, geniálne riešenia - „škoda" len, že pre vedecký svet a všetkých kriticky mysliacich ľudí neakceptovateľné.

Niektoré zahraničné časopisy venujúce sa fenoménu siekt a nových náboženských hnutí (napr. český Dingir či poľské Sekty i fakty) pristupujú k tejto problematike tematicky - každé ich číslo je venované výlučne jednej zvolenej téme. Rozmýšľal som i ja nad takouto alternatívou, avšak obávam sa, že u nás nie je na to dostatočné autorské zázemie. Napriek tomu sa niekedy stane, že sa v jednom čísle zhromaždia viaceré „jednofarebné" príspevky. V tomto i minulom čísle sme sa zamerali na svedkov Jehovových. Pre niekoho snáď už „ošúchaná pesnička" - veď čo nového už možno o nich napísať. No i tu dochádza k rôznym zmenám; taktiež praktické rady, ako s nimi viesť dialóg, budú určite pre viacerých z vás užitočné.

Je nemálo tých, ktorí dnes majú osobnú skúsenosť so sektami či najrôznejšími alternatívnymi smermi a metódami. Možno by stálo za to, aby sa aj s druhými o ne podelili. V Rozmere by sme to iba privítali.