RUSKO – Riaditeľ moskovského centra pre štúdium náboženstiev a siekt prof. Alexander Dvorkin hovorí, že v súčasnosti je v Rusku - v krajine so 142 miliónmi obyvateľov, z ktorých väčšina sú ortodoxní kresťania, „približne 600 - 800-tisíc občanov zapletených do aktivít náboženských siekt. Zhruba 80 veľkých siekt aktuálne operuje vo viacerých ruských regiónoch, no pôsobia tu i tisíce menšín skupín".

Dvorkin upresnil, že z tohto počtu je asi 300-tisíc členov novoturíčnych a charizmatických hnutí, ktoré sa objavili v 60. rokoch 20. storočia. A 140-tisíc ľudí sú svedkovia Jehovovi. Nasledujú mormóni, krišnovci a anastaziáni. Posledne menovaní sú stúpenci života na dedine žijúci podľa smerníc Ruskej knihy, ktorej autor Vladimír Megre (Puzakov) tvrdí, že mu ju nadiktovala žena menom Anastázia.

Podľa Dvorkina by bolo priskoro zaviesť termín sekta do ruskej legislatívy. „Najprv musíme vytvoriť databázu záznamov o porušovaní zákonov, ktorých sa sekty dopúšťajú. Trestný zákonník by však mal obsahovať termín psychická manipulácia, resp. psychické násilie."

„Proces s Grigorijom Grabovojom napreduje pomaly práve z dôvodu nedostatku relevantných paragrafov v trestnom zákonníku," poznamenal Dvorkin. Grabovoj bol obvinený v apríli 2006 v prípade, ktorý rozvíril hladinu verejnej mienky v Rusku aj v zahraničí. Tento šéf kontroverznej sekty tvrdil, že dokáže vyliečiť a vzkriesiť mŕtvych, najmä 186 detí, ktoré zahynuli po tom, čo sa teroristi zmocnili školy v juhoruskom meste Beslan. Podľa oficiálnych údajov si vtedy tragédia vyžiadala 331 životov.

Dvorkin delí sekty na dve skupiny: klasické, označujúce sa ako cirkvi či denominácie, a totalitné. Tie druhé sú nebezpečnejšie a deštruktívnejšie a nemusia vždy vychádzať z náboženstva. „Môžu fungovať pod pláštikom vzdelávacích, kultúrnych, sociálnych a iných centier, dodal profesor, narážajúc pritom na scientológov a munistov. „Sekty prahnú po moci a peniazoch. Verbujú ľudí podvodom a usilujú sa ovládať životy svojich členov, pričom ich vykorisťujú a manipulujú nimi," povedal Dvorkin.

Centrum pre štúdium náboženstiev a siekt združuje viac ako 20 regionálnych centier v celom Rusku a má štyri pobočky: v Srbsku, Bielorusku, Kazachstane a Uzbekistane. Centrum tiež pracuje na otvorení miestnych verejných stredísk pre boj s totalitnými sektami.