VATIKÁN – Biskup Gervasio Gestori zo San Benedetta del Tronto vyjadril presvedčenie, že Katolícka cirkev by mala spolupracovať so štátom, aby sa zabránilo sektám neprimerane zasahovať do verejného a náboženského života občanov. Povedal to na diecéznom kongrese Centra pre sociologicko-náboženský výskum a informácie na tému Náboženské sekty, nátlak a tolerancia. Biskup hovoril o náboženskom pluralizme a zdôraznil, že „tolerancia je rozhodnutie voči slobode občanov, ale na sociálno-politickej úrovni by mohla byť zredukovaná na povoľnosť individualizmu voči istým osobám a na doktrinálnej úrovni na steoretizovanie ľahostajnosti k náboženským ideám vyplývajúcej zo skeptického pohľadu na vec".

Biskup Gestori ďalej hovoril o slobode a pravde vo vzťahu k náboženstvu a pokúsil sa špecifikovať hranice a spôsoby, v rámci ktorých štát a Cirkev môžu zasahovať, aby zabránili šíreniu siekt. Uviedol rôzne typy chápania religiozity a povedal: „Niektorí hovoria, že náboženstvo je ‚zlo‘ a ‚podvod‘, ktorý škodí človeku, pokoruje jeho inteligenciu a degeneruje jeho ducha a preto si myslia, že treba napomáhať oslobodenie od náboženstva. Iní sú ľahostajní k náboženstvám a myslia si, že sú to ľudské výmysly, ktoré obsahujú dobro i zlo. Ďalší sa domnievajú, že všetky náboženstvá sú to isté. A zasa iní si myslia, že náboženstvo je v každom zmysle dobré."

„Proti sektám sa bojuje najmä zdravou a zrelou formáciou osobného svedomia. Avšak je tu i problém noriem zásahov vo forme ich predchádzania a obmedzovania. Špeciálne zákony by však boli nebezpečné, pretože by boli rizikom zasahovania štátu do oblasti, ktorá nie je v jeho kompetencii. Štát nemôže definovať, čo je sekta a nemôže posudzovať jej náboženskú doktrínu. (...) Z tohto hľadiska zostáva problém regulovania siekt otvorenou otázkou a jej vývoj si zaslúži starostlivú pozornosť Katolíckej cirkvi, aby mohla spolupracovať so štátom," zdôraznil biskup Gestori.