TEHERÁN – Situácia náboženských menšín v Iráne sa podľa prieskumov nemeckej Spoločnosti pre ohrozené národy (GfbV) od nastúpenia do funkcie Mahmuda Ahmadinejada v júni 2005 viditeľne zhoršila. Tlak tzv. „strážcov revolúcie" (Pazdaranu) na baháistov či konvertovaných kresťanov výrazne zosilnel. „Moslimovia, ktorí sa obrátili na kresťanstvo, nie sú si v Iráne už istí životom," zdôraznila Spoločnosť pre ohrozené národy. Systematicky ich sleduje iránska tajná služba. Zločiny extrémistických moslimov, ako je zavraždenie protestantského duchovného Ghorbana v novembri 2005, sa netrestajú.

Zosilnenými represáliami trpí taktiež 300 000 prívržencov viery bahái - najväčšej náboženskej menšiny v Iráne. Žijú v atmosfére strachu pred zatýkaním, raziami a verejnou potupou. Od začiatku minulého roku ich zatkli 125. Ako „mimoriadne alarmujúce" označila organizácia pre ľudské práva skutočnosť, že od decembra 2005 bolo v iránskej tlači viac ako 30 článkov, v ktorých sa hanobí táto menšina. Ničia sa aj ich cintoríny a posvätné miesta a zabavuje sa ich majetok.

Mimoriadne zlá je i situácia približne 10 000 mandejcov - prívržencov 2000 rokov starého náboženského spoločenstva v provincii Chuzistan, ktorí vidia posledného proroka vo sv. Jánovi Krstiteľovi. Mandejci sú si nie istí pred útokmi priamo na ulici ani pred vraždami. Napríklad 21-ročného Sayeeda Chamsiho v predmestí mesta Ahvaz koncom februára prepadli neznámi páchatelia. Ťažko zraneného muža potom obhádzali pneumatikami naplnenými benzínom a zapálili, takže zaživa zhorel. V máji vtrhli neznámi muži do obchodu Nazara Zahrooniho v Ahvaze, nadávali mu, že je neveriaci (kafir) a zastrelili ho. Iránske štátne orgány odmietli tieto aj ďalšie prípady vrážd vyšetrovať. Okrem toho dostávajú spoločnosti pre ľudské práva stále informácie, že mandejské dievčatá unášajú, nútia ich prestúpiť na islam a sobášia ich s moslimami. Mandejci nesmú sláviť bohoslužby, mŕtvych si musia dať pochovávať islamským duchovným.