AFGANISTAN – Afganský súd zamietol žalobu proti Abdulovi Rahmanovi (41), ktorý konvertoval z islamu na kresťanstvo. Podľa niektorých zdrojov by ho mali pustiť na slobodu do času, kým jeho prípad nepreveria. Sudca prípad vrátil prokuratúre v dôsledku formálnych chýb a nedostatku dôkazov. Okrem toho tiež pochybuje o mentálnej spôsobilosti Rahmana stáť pred súdom. Odloženie by mu mohlo zachrániť život.

Rahmana súdia za odvrhnutie islamu, čo v krajine podľa islamských zákonov predstavuje trestný čin. Podľa islamského práva šaríja mu hrozil trest smrti.  Rahman na kresťanstvo prestúpil pred 16 rokmi. Štyri roky pracoval v kresťanskej humanitárnej organizácii v pakistanskom Péšavare a práve tam sa rozhodol prestúpiť na kresťanskú vieru.

O skorom prepustení Rahmana na slobodu ešte v sobotu informovali zdroje blízke prezidentovi Hamídovi Karzajovi, ktorý sa pre tento prípad ocitol pod silným medzinárodným tlakom. Výzvu na Rahmanovo omilostenie prezidentovi poslal aj pápež Benedikt XVI.

Obžalovaného previezli do najstráženejšieho väzenia pri Kábule. Zadržiavajú v ňom stovky prívržencov bývalého režimu Taliban, ale i militantov z teroristickej siete al-Káida. Rahman po príchode do väzenia strážcov požiadal, aby mu dali Bibliu.