Stalo sa už tradíciou, že slovenskí priaznivci ezoteriky privítali jeseň účasťou na Festivale ezoteriky. Tento rok sa konal už jeho jubilejný 15. ročník a tak 24. - 25. septembra smerovalo do bratislavského PKO nemálo návštevníkov všetkých vekových kategórií dychtivých po „vyššej" múdrosti a kontakte s „harmonizujúcou" kozmickou energiou. Ústredné heslo znelo: Na úsvite novej spirituality. Podobne ako po minulé roky, aj tohtoročný festival v programe zahŕňal širokú paletu prednášok a prezentoval viacero duchovných „produktov".

Ich prospekty sme našli na pultoch v priestoroch Estrádnej haly. Ponúkali napríklad soľné lampy, tachyónovú energiu, fotografovanie aury či esencie voľne žijúcich zvierat. Zaujala ma i ponuka mystických zájazdov spojených so svetoznámym bestsellerom Daniela Browna Da Vinciho kód a nechýbalo ani pozvanie na pravú havajskú Lomilomi masáž. Mojej pozornosti neušli ani zázračné ponožky s vláknom striebra zaručujúce vnútornú pohodu tomu, kto si ich kúpi.

Autentický kolorit festivalu dotvárali Vesmírni ľudia (na Slovensku známi z rôznych bilbordov). Presnejšie povedané šlo o ich kontaktérov - Ing. Ivana Bendu a jeho kolegu -, ktorým na žltých tričkách žiaril červený, sugestívne znejúci nápis Vesmírní lidé. Medzi ezoterickú ponuku sa asi náhodou zatúlala i možnosť adopcie afrických detí na diaľku. Iniciatíva je jedným z projektov Humanistického centra Narovinu.

Vo svojej reportáži sa postupne zmienim o viacerých spomenutých metódach a priblížime si obsah niekoľkých vybraných prednášok, ktoré som počas druhého festivalového dňa stihla z tohtoročnej bohatej nádielky absolvovať.

 

Da Vinci neskončil

Ako prvý uvádzam ponukový list mystických zájazdov nadväzujúci na dielo D. Browna Da Vinciho kód. Výber zájazdov do Francúzska bol takýto: Po stopách Da Vinciho kódu; Hľadanie a tajomstvo Grálu, Artušove legendy, templári, anjeli; Anjelská kráľovná na nebesiach a kráľovné na zemi - prebudenie, liečenie a cesta ženy. Destinácia zájazdov zahŕňala návštevu nasledujúcich uzlových miest spomínaného románu: mestá a hrady templárov - Albi a Toulouse, hrady grálu ako Montpellier, Rennes de Chateau atď. V rovnakom znamení sa niesli i ďalšie pozvania do Talianska a Veľkej Británie. Samozrejme, medzi nimi nemohli chýbať nasledujúce mestá a miesta ako Miláno (Da Vinciho obraz Posledná večera), Garavicchio s Tarotovou záhradou či Rosslyn, chrám postavený templármi s príznačnou rozenkruciánskou symbolikou. Vidno, že ohlas dobrodružného románu sa nekončí a čitateľ od pasívneho čítania môže vykročiť do terénu a hlbokými dúškami nasávať predstavenú spiritualitu. Hoci bol ponukový list k dispozícii, kontakt na príslušnú cestovnú kanceláriu v ňom chýbal. Ale na ezoterickom festivale je to už tak - ak má človek záujem, cestu si vždy nájde...

 

Ľudomilovia z vesmíru

S interesantnou ponukou prišiel na festival známy český ufo-kult Vesmírní lidé zoskupený okolo hlavného protagonistu Ing. Ivana Bendu. V poslednom čase stretávame jej dílerov i v uliciach Bratislavy. Vesmírni kontaktéri nás na ponúkanom letáčiku uisťujú, že celé vesmírne vojsko nás miluje a pomáha nám. Prechádzka po ich internetových stránkach je skutočne zaujímavá. Bizarné tváre, ktoré na nás z nej „civia", však už tak láskyplne nepôsobia. Pri pohľade na ne má človek dojem, že vysávajú celú jeho bytosť, telo i ducha.

Vysvetlenie tohto pocitu duchovného „upírstva" nachádzame priamo v texte: „Obrázky slúžia ako energetické kanály". Kam nás vedú a kam smerujú? To je tajomstvo a dozvieš sa ho, len ak vstúpiš. Je teda zrejmé, že kresby sú nositeľmi špecifického duchovného posolstva, ktoré je často účelovo maskované. Svedčí o tom i fakt, že medzi typickými tvárami tohto kultu, ako sú Aštar Šeran či Ptaah, sa nachádzajú aj vyobrazenia archanjela Michala, ale i Ježiša Krista. Samozrejme, že tieto dve zobrazenia nie sú ničím iným, iba konšpiračnou blasfémiou, pretože zahrnúť tieto mená do vierouky kultu znamená úplne ich separovať od duchovného posolstva, ktoré je s nimi skutočne spojené.

 

Pančuchové striebro

Úsmevnou kuriozitou na tohtoročnom festivale bola ponuka ponožiek s vláknom striebra. So zdravím totiž treba začať pekne od podlahy. A tak kto volí zdravie, tomu by ponožky na nohách rozhodne nemali chýbať.

Taxatívny výpočet účinkov je naozaj mnohoraký: „Ponožky v striebre" nie lenže likvidujú pach, baktérie a plesne na nohách, ale celkovo navodzujú vnútornú pohodu ich majiteľa. Jednoducho povedané sú „in", pretože sú holistické - pôsobia na všetkých úrovniach človeka.

 

Bolí vás chrbát?

Kto by dnes nemal občas problémy s chrbticou? Nečudo, že sa preto viacerí návštevníci pristavili pri stánku prezentujúcom exotickú havajskú masáž Lomi-lomi sľubujúcu uvoľnenie zablokovanej energie a následné liečenie tela, duše i ducha. Našinec zväčša pozná účinok masáže na úrovni tela, ktorý sa pretaví do odstránenia napríklad svalových spazmov, pričom nastáva príjemné uvoľnenie celého organizmu. Lomi-lomi však ide až za túto fyzickú hranicu. Atakuje srdce, otvára ho a zjemňuje, harmonizuje dušu, prináša zmyslový zážitok a radosť zo života.

Masáž údajne robí doslova zázraky aj na duchovnej úrovni človeka. Slúži ako propedeutický prostriedok na ceste k sebaobjavovaniu a nadviazaniu spojenia s Univerzálnym zdrojom života. Samotná Lomi-lomi utišuje našu myseľ, prináša nekonečný mier a inšpiruje ducha. Uskutočňuje sa počas tanca, nie však nášho - my spokojne ležíme -, ale tanca masážneho tanečníka. Ten nás počas meditatívnej havajskej hudby jemne masíruje predlaktím.

V prvotných etnikách sa táto technika využívala ako univerzálny prostriedok na dosiahnutie rozšírených stavov vedomia.2 Dnes sa podáva v instantnej forme. Účinok je však podobný. Človek sa dnes, tak ako v dávnej minulosti, počas nej zbavuje starých obmedzujúcich návykov.

Prestavba mysle sa deje počas tzv. astrálneho putovania. Obavy, že by sme azda mohli ostať zabudnutí dakde v šírom kozmickom priestore sú zbytočné, pretože na záver nás tancujúci masér „volá späť návratom do pozemskej reality". Do nej sa však vrátime už „duchovne naformátovaní", obdarení „pokojom, mierom a láskou vo svojom srdci".3 Stačí tak málo a dielo sa určite podarí - zaplatiť 1 200 Sk a ľahnúť si na dve až tri hodiny na masážne lôžko.

 

Soľ nad zlato

Nedávno v médiách prebehla odborná polemika o zdravotných, resp. škodlivých účinkoch soľných lámp. Rozuzlenie tohto sporu prenechám odborníkom, mňa však zaujala iná otázka: Má metóda soľných lámp požadovanú etiketu ezoterického tovaru? Osobne ma ich prezentácia na takomto podujatí mierne zaskočila, a preto som sa na to spýtala povolaných - predávajúcich. Díleri však neboli veľmi ústretoví, a tak som si odpoveď musela vyhľadať na internete.

Úvodná informácia jednej z prezentujúcich stránok4 hovorí: „Soľná jaskyňa je miestom, kde zregenerujete svoje telo i myseľ..." Ďalej sa dozvedáme, že k jaskynnej terapii sa bezprostredne pridružuje meditatívna hudba. Tá sa spája so sugestívne pôsobiacim farebným zladením jaskyne. Táto kombinácia môže v našej mysli otvoriť priestor na vplyv novej spirituality. Okultnému procesu napomáha i tu ponúkané vyšetrenie pomocou prístroja EAV. Zariadením sa meria prietok energie cez akupunktúrne body a pohotovo sa zostavuje informácia o jej stave v energetických dráhach tela (meridiánoch). Kumulácia uvedených techník posúva soľno-jaskynnú terapiu do sveta ezoteriky, čím dostáva legitímnu pozvánku na ezoterický festival.

 

Všemohúci tachyón

Tachyón je v poradí ďalšie označenie pre univerzálnu vesmírnu energiu. Tá sa podobne ako v iných systémoch považuje za základný životodarný zdroj všetkého existujúceho. Na príslušných internetových stránkach sa porovnáva nielen s jogínskou pránou5, taoistickou chi6, polynézskou božskou silou mana7, indiánskou orendou8, ale i so živočíšnym magnetizmom, ktorý „objavil" švajčiarsky lekár Franz Mesmer. Napriek tomuto zjednocujúcemu porovnaniu sa pokúsime nájsť, v čom spočíva „originalita" tachyónu.

Výskumom tachyónovej energie sa vo svete zaoberá spoločnosť Tachyon Energy Corporation, sídliaca v Beverly Hills v americkom štáte Kalifornia. Tachyón je pôvodne grécky termín, označujúci prírodný zdroj energie a zároveň najrýchlejšiu časticu vo vesmíre, niekoľkonásobne prekonávajúcu rýchlosť svetla. Uvedená spoločnosť poukazuje práve na tento parameter a tvrdí, že tachyón je nemateriálnej podstaty.

Na početných internetových stránkach sa ďalej dozvedáme, že „každé stvorenie ďakuje za svoju existenciu expandujúcej tachyónovej energii z tachyónových polí"9. Tachyón tak supluje úlohu Stvoriteľa, ktorý sa v tomto systéme považuje za neosobnú všemohúcu silu. Svet je v tachyónovom poňatí zrkadlovo polarizovaný, pretože v tachyónových poliach je energia v stave negatívnej hustoty (neviditeľná a všemohúca), ale vo svete sa prejavuje v stave pozitívnej hustoty (stvorenstvo). Veľmi podobná je i jin-jangová teória podporujúca zrkadlový koncept vesmíru. V tomto systéme tao i tachyón predstavujú stále tvoriacu všemohúcu a všadeprítomnú energiu, nad ktorou žiadna vyššia sila, ani Boh, neexistuje.

Teoretická oblasť tachyónovej ezoteriky sa vhodne dopĺňa s jej komerčnými cieľmi. V tomto systéme je každý človek závislý od spomínaného životodarného zdroja. Jeho nedostatok sa môže u jednotlivca prejaviť na telesnej i duchovnej úrovni konkrétnym ochorením alebo stratou vnútornej rovnováhy. Nič však nie je stratené a na pomoc prichádzajú tzv. tachyónové produkty. Ich výroba a distribúcia do celého sveta začala v inštitúte ATT, Advanced Tachyon Technologies sídliacej v Santa Rosa (Florida, USA). V abstrakte uvedenej publikácie sa píše: „Účinok tachyónových produktov je porovnateľný s inými subtílnymi modalitami energie, ako sú homeopatia a čínska medicína".

Medzi ponúkanými výrobkami, ktoré vám doplnia stratenú energiu, sú pestré opasky, náramky, živé kryštály, ale aj krásna bižutéria. Paradoxne tieto produkty nosia i športovci, lebo im údajne pomáhajú nielen zvyšovať výkonnosť, ale aj rýchlejšie sa vystrábiť z prípadných zranení. V prospektoch jedného bratislavského štúdia zdravia sa uvádza, že výrobky liečivo pôsobia práve cez čakrový systém človeka.

 

Od fotografistu k čakrám

Zvedavosť na festivale vzbudzovala nasledujúca ponuka: Nechajte sa odfotiť a povieme vám, akí ste! Na to, aby sme sa stali „inak čitateľní" postačí, ak si dáme urobiť tzv. aurafotografiu. Samozrejme, cieľom metódy nie je samotná fotografia, ale otvorenie adepta pre vieru v čakrový systém, v ktorom prúdi jin-jangová energia. Díler vám po jej vyhotovení ochotne, pomocou uvedenej náboženskej terminológie, urobí jej výklad. Aurafoto mu vraj odhalí náš telesný stav, ktorý je ovplyvnený pohybom aurickej energie v čakrách.

Doslova osudne môže dopadnúť ponúkaná možnosť dať si urobiť spoločné aurafoto napríklad pre životné páry alebo pre budúcich životných partnerov. Na základe nej sa údajne dá zistiť, či sú aury partnerov navzájom kompatibilné, resp. či sú ich energie v harmónii, alebo sa navzájom obmedzujú. V takomto zmysle slúži výklad z aurafotky ako veštecké slovo, pretože auraveštec vám ochotne (za poplatok „iba" 800 Sk) prezradí nielen „obsah vašich myšlienok a pocitov, ale vám odhalí aj vaše životné cesty a misie",10 o ktorých ste predtým určite ani nechyrovali.

 

Tamagoči v spreji

Ďalšia metóda je založená na výbere esencie obsahujúcej energiu voľne žijúcich zvierat. V priloženej informácii sa píše: „esencie vznikajú počas ceremónie (šamanský obrad - pozn. autora) v pustatine. Vtedy sa zanechá vibračný odtlačok a energia príslušného zvieraťa v pripravenej vode, čím vznikne esencia".11 Tekutina tak neobsahuje žiadny exkrét ani sekrét, ba ani žiadnu časť zvieraťa. Výber zvieraťa u každého človeka sa má robiť intuitívne, alebo je riadený citmi. Odporúča sa dvojitý výber. Prvé zviera má byť človeku blízke a príjemné, druhé nesympatické a odpudzujúce. Tento krok je v metóde dôležitý, pretože výberom druhého zvieraťa si riešime staré zranenia zatlačené v našom tzv. tieňovom ja (hlbinná psychológia ho označuje ako nevedomie). Praktické použitie esencií, ktoré možno dostať i v sprejovom balení, je jednoduché. Môžete ňou pokropiť byt, alebo sa ňou dokonca natrieť, aby energia vnikla do vás. Odporúča sa aj inhalácia.

Ako ukážku spomedzi širokého spektra uvediem nasledujúce esencie: delfín - zlepšuje vybavovanie snov, duchovný vývoj a telepatickú komunikáciu medzi človekom a zvieraťom; havran - navodzuje šamanský pokoj, osvietené vedomie a je zároveň posvätným sprievodcom do šamanskej ríše; holubica - posilňuje zmysel pre Boha - Ženu a nebeské požehnanie; jaguár - posilňuje veľké spojenie so šamanskou silou a duchom pralesa; orol - umožňuje nadviazať spojenie s veľkým Duchom, spojenie s vyšším ja a Božím vedením.

Krátky výpočet zakončíme esenciou z vážky, ktorá je označená za majstra ilúzie a podporuje človeka v cestovaní medzi priestorovými dimenziami sveta. Celkovo nám pomáha otvoriť sa duchovnej energii. Ilustrácia uvedených príkladov nás uistila, že i tieto ponúkané esencie nám pootvárajú okultné horizonty panteistickej spirituality.

Tematická pestrosť prednášok účelovo dotvárala celkový kolorit festivalu. Viaceré prebiehali súčasne, a tak sme museli medzi nimi voliť. Z tohto dôvodu vám ponúkam myšlienky iba z niektorých, ktoré ma spočiatku oslovili iba svojím pútavým názvom. Aby však toho nebolo veľa, jednu populárnu tému, už niekoľko rokov silne rezonujúcu v kruhoch New Age, ktorá ma svojím obsahom obzvlášť zaujala - Príchod avatára Maytreju pre vek Vodnára -, som sa rozhodla spracovať samostatne do nasledujúceho čísla Rozmeru (na festivale ju predniesli manželia Kaletovci z ČR).

 

Bytosti sú energie

Prednáška Zuzany Antares s názvom Bytosti, ktoré nás sprevádzajú, obsahovala doslova abecedu ezoteriky. Často sa stáva, že i veriaci kresťan sa usiluje obhajovať metódy, ktoré majú základ v okultizme. Hľadá logické argumenty a exaktné vysvetlenia pre ich fungovanie. Akosi nechce pripustiť okultné skutočnosti, ktoré za nimi stoja. Vediac o týchto postojoch som prednášku vnímala ako veľmi poučnú. Zahŕňala totiž jasné označenia okultných praktík používaných v hnutí New Age.

Z jednoznačných vyjadrení prednášajúcej spomeniem tvrdenie, že ak liečiteľ pracuje s energiou, je za tým duchovná skutočnosť. Na prednáške doslova odznelo: „My ju vedome alebo nevedome vytvárame (voláme) a dotvárame." Potom platí, že kto pracuje s energiami, pracuje vlastne s bytosťami. Z uvedeného vyplýva, že energia a bytosti sú synonymá! Tieto bytosti majú aj názvy: elfovia, víly, anjeli.

Ďalej sme boli poučení, že ak kartárka - veštkyňa robí svoje remeslo, má za sebou vešteckého ducha. Nemusí si ho uvedomovať, ale on jej aj tak pomáha. K jej remeslu pristupuje tzv. služobný duch (angl. servitor, čes. šotek). I tu platí základné okultné pravidlo - stačí sa iba otvoriť metóde a duchovné pôsobenie sa začína. Prednášajúca sa tiež zmienila o elementárnych duchoch (ezoterika o nich hovorí ako o duchoch živlov sveta - oheň, voda, zem, vzduch), ku ktorým zaraďujeme gnómy, sylfy, salamandry a undiny. Uviedla, že svojvoľná manipulácia či kontaktovanie s nimi môže byť pre človeka i veľmi nebezpečné.

V ďalšej časti prednášky boli poslucháčom odporučené metódy, ktoré pomáhajú človeku prehrabať sa v jeho skrytých duchovných obsahoch. V podstate sú sprievodcami na ceste do minulých a budúcich životov. Podľa pani Antares k nim patria: holotropné dýchanie, dynamická meditácia a regresná terapia. Po takomto vnútornom „prehrabávaní" sa človek môže sám rozhodnúť, akým smerom chce duchovne napredovať. Predtým sa však musí oslobodiť od starých predsudkov, akými sú napríklad existencia hriechu, prítomnosť Božích prorokov na tejto zemi a pod. Prednášajúca smer duchovného rastu nedefinovala, ten je údajne v réžii každého z nás. Ak nás však na tejto ceste sprevádzajú spomínané bytosti, tak to ani nebolo potrebné.

 

Modrá revolúcia

Aj prednáška Ing. Ivety Slobodníkovej s priliehavým názvom Modrá planéta - energia života sa niesla v duchu univerzálneho scenára hnutia New Age. Prednášajúca zdôraznila, že evolúcia ducha je nevyhnutnou podmienkou na to, aby človek mohol žiť v nastupujúcej novej ére. Vzápätí nás „potešila" správou, že k našej modrej planéte prichádza veľké množstvo duchovných bytostí (guru, bytosti tzv. Bieleho bratstva a pod.), ktoré sú nám pripravené pomáhať v našom duchovnom raste.

Duchovné energie v tomto poňatí predstavujú „blahodarnú životnú silu", ktorá nám pomáha kráčať po piatich úrovniach cesty. Táto cesta korešponduje s čakrovým systémom v človeku. Momentálne sa však väčšina pozemských „modrých pútnikov" nachádza iba na tretej úrovni a rozvíja svoju nižšiu čakru solar plexus, v ktorej sídlia energie pomáhajúce presadzovať sa v spoločenskom živote. Avšak človek je povolaný k „výšinám" evolučného vývoja - k tzv. univerzálnej láske, ktorá sa v nás prejaví otvorením centrálnej čakry. Prvé lastovičky môžeme vidieť už dnes. Sprítomňujú ich mnohoraké humanitné organizácie.

Vskutku zaujímavo vykreslila Slobodníková postup do piatej dimenzie. Uskutoční sa skokom - tzv. efektom stej opice.12 Smolu však budú mať tí, ktorí nenastúpia na túto cestu revolúcie ducha, pretože budú z ľudskej populácie evolučným tlakom jednoducho vyradení. Prednášajúca ich predstavila slovami: „Sú to ľudia, ktorí majú jasne vyhasnuté vedomie!" A preto nemajú šancu vstúpiť do tisícročnej ríše - do raja, v ktorom bude vládnuť pravda, láska, múdrosť, čistota a svetlo. „Modrí pútnici" si ich však nemajú všímať a majú ich prenechať duchovnému svetu, pretože k Zemi sa aj tak závratne rýchlo blížia duchovné bytosti.

Táto prednáška, podobne ako všetky ostatné, sa neniesla iba v rovine teórie, ale odzneli v nej i praktické návody, ako na túto duchovnú cestu nielen nastúpiť, ale sa i na nej udržať. Slobodníková v tejto súvislosti opísala dvanásť schodíkov na ceste k dokonalosti. Išlo o akúsi obdobu známej budhistickej 8-dielnej cesty k dokonalosti. Napríklad jeden z počiatočných krokov je pochopenie. Znamená prijatie našej životnej reality takej, aká je, a následné uvedomenie si jej príčin. Podobne ako v budhizme i tu sú v pozadí nezriadené, pudové a egoistické záujmy jednotlivcov.

Ďalším krokom je uvoľnenie, ktoré sa dá dosiahnuť rozličnými relaxačnými metódami. Praktickú relaxačnú meditáciu so silným energetickým názvom Rituál mocností si mohli účastníci prednášky vyskúšať priamo na vlastnej koži. Centrálne miesto v nej mala vizualizácia deviatich mocností, ktoré vraj pútnika ochraňujú ešte dlho po jej skončení.

 

Tao nie je len cesta

Náboženskému systému taoizmu venovala prednášku výtvarníčka Daniela Zhang-Cziraková. Doviedol ju k nemu záujem o čínske maliarstvo a umenie. Prednáška mala skôr informatívny, všeobecno-vzdelávací ráz. Napriek tomu v nej zazneli isté zaujímavosti, s ktorými som sa v literatúre zatiaľ nestretla.

Symbolika taoizmu je v Európe všeobecne známa. Predstavuje ju čierno-biela jin-jangová polarizácia. V čínskom preklade sa používa na jej vymedzenie aj pojem bielej a čiernej ryby. Taoizmus vznikol zhruba v 5. - 6. storočí pred Kr. ako reakcia na konfuciánstvo, ktoré sa zameralo skôr na účinkovanie človeka v spoločnosti, avšak opomenulo vnútornú duchovnosť človeka. Zakladateľ, majster Lao-c´, chcel systémom tao odpovedať na metafyzické otázky človeka, ktoré sprevádzajú jeho existenciu. Na vysvetlenie každej existencie, ale aj pálčivých otázok ľudskej duše, zaviedol termín tao.

Taoizmus sa v Číne rýchlo rozmáhal najmä preto, lebo dokázal lepšie demonštrovať existenciálny rozmer človeka na rozdiel od konfuciánstva. Prednášajúca podotkla, že ako označenie bol tento termín zvolený len z núdze, keďže tao je nesubstanciálne. Z európskej terminológie etymologicky najadekvátnejší výraz je sila (angl. power), avšak doteraz najzaužívanejší termín pre tao je cesta.

Prednáška o taoizme sa najväčšmi priblížila rétorike festivalu v posudzovaní liečebnej metódy čchi-kung.13 Táto čínska praktika sa dnes využíva aj v alternatívnej medicíne. Prednášajúca triezvo poznamenala, že metóda síce môže odstrániť bolesť, no neodstraňuje samotnú chorobu. Dodala, že takými závažnými chorobami, ako je rakovina, sa metóda čchi-kung vôbec nezaoberá.

 

Od kláštora ku kardiofóru

Na záver nás Robert Urgela v prednáške Systém Talgar - umenie Ťanšanu a Altaja oboznámil s pestovaním kalokagatie vo východných spiritualitách.

Prednáška bola postavená na všeobecne známych pojmoch, ako sú meridiány, prána, energia čchi. Označil ich za „driemajúce potencie v tele každého človeka". Na dosiahnutie lepšieho duchovného a telesného zdravia je potrebné tieto skryté sily duchovným a telesným tréningom aktivizovať.

Napríklad účinným prostriedkom sú špecifické cvičenia stimulujúce činnosť meridiánov. Ideálne sú aj príslušné pohybové cvičenia, lebo pohyb je vlastne reč tela, ktorá vychádza z jeho vnútra. Rovnako je užitočné využívať tzv. vnútorný hmat na vykonávanie automasáží vnútorných orgánov - pečene, srdca, žalúdka a pod. Prehmatávanie smerom dovnútra nám umožňuje už spomínaná energia čchi. Práca s ňou vraj robí zázraky. Na rozdiel od predchádzajúcej prednášky Urgela tvrdil, že vylieči aj ochorenia, pred ktorými je alopatická medicína bezmocná - napríklad i spomenutú rakovinu.

V minulosti bola podľa Urgela práca s energiou čchi dôležitou zložkou spirituality starých kláštorov. Konkrétne sa premietla do vzniku bojových umení. Ich význam bol viacvrstvový. Bojové umenia spĺňali obrannú funkciu spoločenstva, zároveň však posilňovali telesnú zdatnosť jednotlivcov, čím zvyšovali ich šance na prežitie. Napríklad počas katastrof obyčajní ľudia zomierali, zatiaľ čo jogíni prežili.

Západom prebraté a zmodifikované učenie kláštorov údajne lieči telesné aj duševné neduhy, ale vedie ľudstvo tiež k výšinám nesmrteľnosti. Tieto méty človek dosiahne, ak sa zbaví strachu zo smrti a práve tak sa stane nesmrteľný. V súčasných kultoch je filozofia virtuálnej smrti univerzálne prítomná. Smrť nie je nič iné, iba preoblečenie si nového kabáta, ktorý budeme nosiť v ďalšom živote.

Obchodný duch sa nezaprel ani teraz. Prejavil sa v ponuke prístroja - tzv. kardiofónu. V informačnom liste som sa dočítala, že prístroj, ktorý si záujemca môže zakúpiť za približne 10 000 Sk, predstavuje unikátny patent umožňujúci hĺbkovú masáž organizmu vlastným srdcovým pulzom. Okamžite sa mi vybavila otázka, z akého dôvodu si mám kúpiť drahý prístroj, keď moje srdce, chvalabohu, bije zadarmo. Pohotovú odpoveď som našla v sprievodnom materiáli: Úlohou prístroja je kompenzácia duchovných nedostatkov západného človeka, ktorý nevie pracovať s energiou čchi. Na pomoc prichádza prístroj snímajúci náš srdcový pulz. Jeho zvuk pôsobí blahodarne na naše vnútorné orgány. Priamy účinok pulzu si však pomocou kardiofónu môžeme znásobiť tým, že pulz zaznamenáme na audiokazetu, aby bol počuteľný. V prípade potreby si svoje telo prostredníctvom nahrávky jednoducho „domasážujeme".

Celková atmosféra festivalu sa neodlišovala od predošlých ročníkov. Všimla som si, že všeobecným hitom vo svete ezoteriky a okultizmu je vesmírna energia ako univerzálna premenná, za ktorú je možné dosadiť stále nové a nové, najlepšie vedecky znejúce termíny. Ani scenár významu tejto premennej sa nemení, menia sa iba prístupové cesty k nej a tváre, ktoré ju propagujú.

 

Poznámky:

1 Porov. Sk 8, 9 - 10

2 Tento druh masáže má svoj pôvod v polynézskych šamanských náboženstvách, ktoré uctievali neosobnú božskú silu mana prenikajúcu všetkým. Prebratá metóda dostala názov Ma-Uri (upravené pôvod. slovo Matakiri), čo v preklade znamená „hviezdna energia". Technika masáže sa používala v tamojších etnikách ako súčasť tzv. rite of passage - obradných slávností prijatia (iniciácie). Nevyhnutnými pomocníkmi na dosiahnutie takýchto stavov boli zvuky šamanských bubnov. Tieto náboženské ceremónie trvali niekoľko hodín a slúžili ako obrady zasvätenia. Adept vraj počas neho prežíval stav putovania duše mimo tela. Ceremónia sa končila jej vrátením do tela. Obrad bol bezprostredne spojený s prestavbou jeho myšlienkového sveta.

3 http://www.lomilomi.sk

4 http://www.solnajaskyna-bratislava.sk

5 Doslovne dýchanie, dych, životný dych; kozmická energia, ktorá preniká celým telom a udržuje život. V telesnej rovine sa najzreteľnejšie prejavuje dýchaním. In: Lexikon východní moudrosti. Votobia, Olomouc 1996, s. 351

6 Doslovne vzduch, para, dych, éter, energia, ale i temperament, sila, atmosféra; je ústredným pojmom taoizmu a čínskeho lekárstva. Čchi je podľa taoistického chápania vitálna energia, životná sila, kozmický duch, ktorý preniká všetkým a všetko oživuje a je identický s prvotnou energiou. In: tamže, s. 88

7 Mana v polynézskych náboženstvách predstavuje tajomnú neosobnú silu, ktorá je obsiahnutá v ľuďoch, náčelníkoch, kňazoch, čarodejníkoch, ale i prírodných úkazoch. Jej existencia sa nedá vysvetliť pôsobením človeka alebo prírodných síl. In: Komorovský, J. a kol.: Religionistika a náboženská výchova. F. R. & G. spol. s r. o., Bratislava 1997, s. 206

8 Túto energiu poznalo ľudstvo už pred tisíckami rokov. Ustavične ju objavovalo a vzývalo v náboženských rituáloch. Orende významovo odpovedajú: mana a manito, wakanda u severoamerických indiánov. In: tamže, s. 206

9 Tachyon healing and the physics of love, copyright 1955 by Gerry Wolke – http://www.naturalhealthconsult.com/thatpol.html

10 http://www.aurafoto.sk

11 Podobne pri zasväcovaní do tretieho stupňa reiki sa používa test, nazývaný i energetický test, ktorým sa meria energia silového zvieraťa. Majster reiki a žiak - adept silou vizualizácie sprítomňujú a duchovným zrakom porovnávajú silu vizualizovaných zvierat. V prípade uvedených esencií ide o „zachytenie" energie zvieraťa do príslušnej tekutiny.

12 Termín vytvoril roku 1979 Lyall Watson - označil ním správanie opíc na japonskom ostrove Košima. Keď výskumníci vysypali na pláž kopu sladkých zemiakov, opice nevedeli, ako ich majú jesť. Po čase však niekoľko opíc začalo namáčať zemiaky do morskej vody, aby ich umyli od piesku, a potom ich pred očami ostatných jedli. Keď to konečne urobila stá opica, všetky opice na onom ostrove, ale i na ostatných ostrovoch, ich začali napodobňovať bez toho, aby prešli procesom pokusov a omylov. Tento experiment sa dnes prijíma ako dôkaz o teórii kritického množstva vo vývojových procesoch v rovine správania. In: Lash, J.: Průvodce hledačů absolutna. Votobia, Olomouc 1996, s. 443

13 Doslovne metóda spracovania energie, patrí do oblasti čínskeho zdravotníctva, ktoré obsahuje budhistické a taoistické prvky. Liečenie spočíva v pohybových a pasívnych (v ľahu) cvičeniach. Ich cieľom je dosiahnutie uvoľnenia tela, regulácie dychu a obrátenie pozornosti dovnútra. Pacient môže napríklad robiť automasáže vnútorných orgánov a tým zlepšovať svoj celkový zdravotný stav. In: Lexikon východní moudrosti, c. d., s. 89