Pri príležitosti zatknutia kresťanského vedúceho domova v Indii pranieruje Medzinárodná spoločnosť pre ľudské práva (IGFM) pretrvávajúce prenasledovanie kresťanských misionárov. Mimoriadne mnoho takýchto prípadov je v ázijských štátoch. „Činnosť misionárov je chránená v rámci článku 18 Všeobecnej deklarácie ľudských práv," vyhlásil predseda IGFM Karl Hafen. „Štáty ako India, Vietnam a Čína, v ktorých sú misionári prenasledovaní, podpísali dohodu OSN zaručujúcu právo na misijnú činnosť." Skutočnosť však vyzerá úplne inak, ako ukazujú početné príklady: Vietnam patrí ku štátom, kde sa misionári systematicky prenasledujú od roku 1958, hoci ich cirkvi sú registrované.

Na základe dlhoročného prenasledovania sa IFGM obáva, že vláda v Hanoi už nedokáže ovládať miestne orgány. V tomto roku tu zapálili alebo zničili viaceré domy misionárov. Evanjelických misionárov, ktorí pracujú s etnickými menšinami v horách na severe a v strede Vietnamu, zatýkajú, napádajú, mučia, pokorujú alebo im ukladajú horentné pokuty, pretože sa nechcú vzdať svojej viery. Napádajú aj ich rodinných príslušníkov. Nedávno im dokonca skonfiškovali ryžové polia a úrodu rozdelili straníckym kádrom. Niektoré oblasti sa pýšia, že sú oslobodené od kresťanstva. V Laose väznia na 15 rokov 65-ročného kresťana za úspešnú evanjelizáciu medzi vládnymi pracovníkmi a bývalými vojakmi. V Indii zatkli za misijnú činnosť medzi hinduistickými deťmi vedúceho detského domova i ďalších kresťanov. Dňa 13. septembra tu extrémisti zabili jezuitu Ignáca Baru. V Bangladéši moslimovia v noci vnikli do domu dvoch kresťanov a zabili ich. V Indonézii odsúdili 1. 9. pastorku na tri roky väzenia, pretože údajne ovplyvňovala islamské deti kresťanskou vierou. V Číne 2. 9. zatkli katolíckeho kňaza a seminaristu.

Október sa v Katolíckej cirkvi slávi ako Mesiac svetových misií. IGFM apeluje na katolíkov aj ďalších kresťanov, aby si 23. 10. na Svetovú misijnú nedeľu pri omši spomenuli na osud prenasledovaných kresťanov a hľadali možnosti pomoci pre nich.