Tento rok si prišiel po okruhliak jediný laureát, Eduard Boháč, výrobca „odtieňovačov" tzv. geopatogénnych zón. Vyvinul ich v podobe alobalových fólií striedaných igelitom. Aby to celé vyzeralo dôveryhodne, odtieňovače vybavil prístrojčekom s príkonom 2 W, z ktorého sú vyvedené dva slabé vodiče. Maličké žiarovky blikajú, vec teda vyzerá vedecky, a teda na nej musí niečo byť! Prečo by inak stála tritisíc korún? Pán Boháč prevzal od Jiřího Grygara - splnomocnenca Sisyfa - zlatý okruhliak.

Striebornému balvanu sa poteší grafoman Pavel Kozák, ktorý si ho údajne prevezme na najbližšej prednáške organizovanej klubom Sisyfos. Pán Kozák zaznamenáva krásy českej krajiny nadšeným okom ezoterika. Všimol si predovšetkým, že „okrem mlieka, medových plástov a medoviny mala krajina českého vnútrozemia miesta so silnou a prospešnou energiou, ktorá presvetľovala domy Predkeltov, Keltov, Germánov či Slovanov..." Nezaujímajú ho energie dnešnej fyziky, ale „alternatívne" energie, ktoré poznali a cítili príslušníci starobylých národov, avšak súčasný človek žijúci v duchovnom úpadku ich už nevníma. Laureát napísal asi tucet kníh, najznámejšie vyšli v edícii Tajomné miesta. Taktiež publikoval desiatky článkov v tlači i rozmanité materiály na webe.

Bronzový Bludný balvan si mal odniesť Marek Janáč, autor projektu Prezidentské rukopisy. Na rozhlasových vlnách Rádiožurnálu sa s grafologičkou Dagmar Steinhäuselovou pokúšal predvádzať grafológiu v praxi. Keď vezmeme do úvahy, že v českom prostredí len ťažko nájdeme osobnosti, o ktorých živote a povahových vlastnostiach majú odborníci i verejnosť toľko podrobností ako práve o prezidentoch republiky, pýtame sa, načo vôbec pre výpočet povahových vlastností grafologička ich rukopisy potrebovala - tvrdili vo svojej laudácii skeptici.

Zlatý balvan v kategórii skupín patrí firme AMIKUS, s. r. o., a to „za zavedenie a šírenie kineziologickej metódy On Brain do diagnostiky a terapie stresov, výchovných problémov, chorôb a všemožných iných ťažkostí českej populácie."

Jednou z najobskúrnejších alternatívnych metód je kineziológia. Diagnostiku zaistí „svalový test". Prostredníctvom neho liečiteľ komunikuje s mozgom pacienta a odstraňuje bloky. Prvý povel: „Ruku predpažiť!", ďalší: „A držať!". Kineziológ - facilitátor pristúpi k pacientovi a „jemne" mu tlačí pažu dolu. Jednou rukou skúša silu deltového svalu, druhú mu položí na žalúdok a pacient všetkou silou s vypúlenými očami vzdoruje. Vydržal? Výborne, žalúdok je v poriadku.

Strieborný Bludný balvan dostala firma Saffron, ktorá je držiteľom českej licencie na výrobu pí-vody. Do svojho obchodu už dokázala zapojiť 57 predajcov pí-výrobkov v pí-centrách po celej republike, a dokonca prinútila pí-vovar Litovel, aby varil pí-pivo. (Čapuje sa už v 23 pohostinstvách.) Vodu z vodovodu pod tlakom necháme prebehnúť prístrojom Lifeenergy, v ktorom je ukrytých šesť špeciálnych filtrov, a hľa - vytečie pí-voda. Pôsobením ?-mezónov má pí-voda inú štruktúru ako obyčajná voda - tvrdí hlavný pí-vodník z firmy Saffron Ing. Miroslav Hansman.

Zatiaľ čo v obyčajnej vode sa údajne molekuly usporadúvajú do klastrov (cluster - zhluk) zhruba po šiestich molekulách, v pí-vode sa molekuly zoskupujú do klastrov utvorených z troch molekúl a najmenej 60 dní sa táto nová štruktúra vody nezmení. Vedci však zlomyseľne tvrdia, že v klastroch je 10-krát viac molekúl vody, než tvrdia pí-vodníci. Klastry majú trvanie iba niekoľko pikosekúnd. Potom sa rozpadnú a zo všetkých molekúl vody vznikajú nové klastry. Pokiaľ by mali len tri molekuly vody, znížil by sa bod varu pod 0 stupňov Celzia.

Bronzový Bludný balvan získal program Českej televízie Sama doma. Redakcia relácie pravidelne pozýva astrologičku Oľgu Krumlovskú na výklad o horoskopoch. Zvlášť v adventnom čase minulého roka sa snažila a presvedčovala bezbranné dámy, ktoré sú doma samy, že Dr. Petr Hofman lieči úspešne pomocou piluliek na prečistenie, a ako sa dá pomocou čínskej medicíny určiť pohlavie plodu podľa hodiny a dátumu narodenia ženy. Istá pani Renáta potom podávala vedecký výklad o vykladaní z tarotových kariet.

Bludné balvany mali, ako každoročne, antický kolorit. Akciu ale zavŕšila burleska V. Noskovej - divadelná jednoaktovka zo súčasnosti, z novinárskeho prostredia Musí to byť ekšn. S humorom odhaľovala chytľavosť upadajúcej žurnalistiky k ezoterickým témam a mágom.