Nijakú inú možnosť nemali - Mosúl museli opustiť v priebehu niekoľkých hodín. Ráno ležal pred dverami kus papiera s jednoznačným posolstvom: Do dvanástej hodiny nech rodina vydá dominikánskeho pátra Jawdata, inak zaplatí vlastnou krvou! Podpis: Islamské hnutie.

Oraham Šaba a jeho manželka Varina neváhali ani chvíľu. Príslušnosť ku kresťanskej cirkvi neskrývajú a dobre vedia, čo by ich čakalo. Vzali teda tri deti, rodičov i tetu a na prastarej dodávke ihneď odišli z mesta. Z majetku si vzali len to najnutnejšie. Nový domov našli hlboko v horách Kurdistanu. Ruiny akéhosi domu zakryli celtovinou a žijú, ako sa dá. Vedia, že úspory im dlho nevydržia.

„V Iraku žije asi 700-tisíc kresťanov," hovorí farár Emanuel Jukchana z malej charitatívnej organizácie Capni; „a z nich až štvrť milióna je na úteku." On a jemu podobní sú jedni z mála, ktorí pomáhajú kresťanom v tejto ťažko skúšanej krajine. „Pomoc je nad naše sily, chýba všetko. Prostriedky, ktoré sme mali, sme už minuli. Denne pritom pribúdajú noví utečenci. Kresťanov teraz militantní islamisti cieľavedome prenasledujú."

To je svedectvo muža, ktorý bol kedysi sám utečencom. Pozornosť svetovej verejnosti sa na irackých kresťanov upriamila pred niekoľkými dňami, keď neznámi ozbrojenci uniesli mosúlskeho arcibiskupa Basileho Georga Casmoussu. I keď ho na druhý deň bez zaplatenia výkupného prepustili a podľa všetkého v tomto prípade šlo o omyl, nič to nemení na ťažkej situácii kresťanskej menšiny.

Casmoussa patrí k sýrskej katolíckej cirkvi, ktorá má v Iraku dve diecézy - v Bagdade a Mosúle. V Bagdade medzitým islamskí militanti zničili trinásť kostolov, v Mosúle osem. Omše sa už prakticky neslúžia ani v tých chrámoch, ktoré ešte zostali a krajinu definitívne opustilo okolo pätnásťtisíc ľudí. Ďalší ušli na sever krajiny, do hornatého Kurdistanu, ktorý je bezpečnejší. Ale cena za bezpečnosť je vysoká. Štyridsaťtriročný Emil Allan žil až donedávna v Bagdade. Jeho jedenásťročného syna únoscovia odvliekli priam z prahu rodného domu. Organizácia vystupujúca pod menom Mohamedova armáda potom za dieťa žiadala 60 000 dolárov. Pre automechanika to bola nemysliteľná suma. Vyjednával teda s únoscami ako v bazári. S pomocou príbuzných nakoniec dal dohromady 15 000 dolárov a hneď po prepustení syna rodina ušla.

„Kresťania sú obľúbeným cieľom militantných islamistov, pretože v tomto prípade nehrozí nijaká krvná pomsta - ako je to medzi islamskými rodinami zvyčajné - a mnohí muláhovia páchateľom ani nič nevyčítajú, keďže ide o inovercov," tvrdí už spomínaný farár Emanuel. Istý islamský duchovný nedávno v Mosúle vyhlásil: „My vôbec nemusíme kupovať domy, z ktorých kresťania utekajú. Neskôr ich dostaneme zadarmo." „Výzvy na nenávisť prichádzajú jednoznačne z mešít," potvrdzuje Achiqar, takisto katolícky kňaz, ktorý ešte nedávno viedol asýrsku náboženskú obec sv. Juraja v Mosúle. On jedného rána našiel na dverách ultimátum: Buď mesto okamžite opustíš, alebo ťa zasiahne Alahov meč! Zvolil radšej útek.