Kto by nepoznal dvojice starších dám na miestach najväčšej koncentrácie ľudí prakticky v každom slovenskom meste? Vyzerajú ako klonované - na tvárach úsmev akoby z iného sveta a v rukách pestrofarebné časopisy vreckového formátu, aby sa v nich dobre listovalo vo vlaku či v autobuse. V krajine, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľstva spred troch rokov hlási vyše 60 % ľudí ku katolíckej viere, nemajú núdzu o pohŕdavé pohľady či slovné útoky. Svojím síce pokorným, ale predsa len vtieravým spôsobom totiž propagujú Náboženskú spoločnosť Svedkovia Jehovovi, ktorá neuznáva božskú podstatu Ježiša Krista a tým ani bohorodičstvo a uctievanie Panny Márie, ba ani jej večné panenstvo.

Mnohým naháňajú strach práve svojím fanatizmom, s akým aj za cenu väznenia ich muži za totality odmietali vojenskú službu a celé spoločenstvo dodnes neprijme transfúziu ani len svojej uskladnenej krvi, hoci by išlo o záchranu života vlastného dieťaťa. Geopolitické rozdelenie sveta je pre nich dielo satana, a tak je proti ich presvedčeniu aj účasť na verejnom živote, hoci len v podobe volieb či úcty k štátnym symbolom. Na Slovensku je registrovaných 16 náboženských organizácií a oficiálnou cirkvou, už bez hanlivého prívlastku sekta, sú od roku 1993 aj Svedkovia Jehovovi. Ich počet stúpol po zamatovom prevrate v porovnaní s údajmi zo sčítania obyvateľstva roku 1991 v priebehu desiatich rokov asi dvojnásobne a dnes ich je vyše dvadsaťtisíc.

 

Pyramídy veštia

Zakladateľom spoločnosti Svedkovia Jehovovi je americký obchodník s látkami Charles Taze Russel (1852 - 1916), pôvodne presbyterián, ktorý sa ako pätnásťročný ocitol vo veľkej náboženskej kríze, keď sa nevedel zmieriť s predstavou pekla a súčasne Božou milosrdnosťou. Stal sa členom radikálnej adventistickej skupiny očakávajúcej druhý príchod Ježiša Krista na zem, ktorá však súčasne popierala existenciu ľudskej duše.

Neskôr začal vydávať časopisy vrátane Sionskej strážnej veže, okolo ktorej sa v osemdesiatych rokoch 19. storočia sformovala Sionská traktátová spoločnosť. Rok 1884, keď bola zaregistrovaná v štáte Pennsylvánia ako organizačné centrum hnutia, je dátumom vzniku Svedkov Jehovových. Hoci Russel nemal žiadne teologické vzdelanie, jeho dielo Štúdium o písme zapĺňa 6 zväzkov a tvorí základ tejto viery. Russel podľa svojich výpočtov vychádzajúcich z rozmerov egyptských pyramíd predpovedal na rok 1914 koniec sveta, ale sám tento kritický dátum o dva roky prežil. Súčasný názov Svedkovia Jehovovi dal spoločnosti roku 1931 Russelov nástupca, dovtedajší právny poradca spoločnosti Joseph Franklin Rutheford. Urobil v učení spoločnosti mnoho zmien a inicioval aj program návštev členov v domácnostiach. Medzinárodný kongres v novom centrálnom sídle spoločnosti v newyorskom Brooklyne sa zriekol kresťanskej symboliky kríža s tým, že Ježiš bol vraj pripútaný na jednoduchý kôl a zrušil aj všetky tradičné sviatky. Ani Rutheford sa nedočkal konca sveta v upravenom termíne roku 1925 a zomrel až roku 1942. Novým prezidentom sa stal Nathan Homer Knorr (1906 - 1977), podľa ktorého mal nastať koniec sveta roku 1975, ale keď sa tak znova nestalo, cirkev opustila značná časť sklamaných členov. Knorra vo funkcii generálneho prezidenta nahradil Frederic W. Franz.

 

Prežijú len Svedkovia

Záväzným zdrojom informácií pre jehovistov je časopis Strážna veža, ktorý vychádza dvakrát mesačne v 106 jazykových mutáciách v náklade 18 miliónov výtlačkov. Pre laikov je určený dvojtýždenník Prebuďte sa! v 40 jazykoch a náklade 16 miliónov výtlačkov. Učenie Svedkov Jehovových je založené na výklade Biblie. Príručka k jej štúdiu s názvom Pravda, ktorá vedie k večnému životu, vyšla v 115 jazykoch a je treťou najpredávanejšou knihou v histórii.

Jehovisti sú presvedčení, že jediní hlásajú Božiu pravdu a všetky ostatné cirkvi ovládol diabol. Súčasný svetový systém ukončí apokalypsa (Armagedon), ktorú prežijú len Svedkovia. Z nich 144-tisíc najlepších bude vládnuť na nebesiach a ostatní jehovisti ostanú na zemi zbavení chorôb, hmotných starostí a plynutia času. Organizáciu riadi z brooklynského centra 40-členná skupina na čele s doživotným prezidentom a jemu podriadeným sedemčlenným direktóriom. Svoje celosvetové impérium ovládajú najmä prostredníctvom vlastnej tlače. Územné jednotky, ako ich už poznáme aj na Slovensku, sa nazývajú kongregácie, ktoré vyvíjajú činnosť vo svojich miestnych Kráľovských sieňach.

 

Tisíc rokov pre satana

Organizácia disponuje veľkými finančnými prostriedkami a je riadená prísne autoritatívne. Získavanie nových členov sa deje formou opakovaných návštev v domácnostiach podľa podrobnej rajonizácie. Pri prvých kontaktoch sa tzv. hlásatelia zaujímajú v prvom rade o osobné, rodinné a existenčné problémy a až následne ponúkajú duchovnú útechu prestúpením na tú pravú, čiže ich vieru. Hlavným argumentom je hrozba zničenia štátov, vlád a náboženstiev, prostredníctvom ktorých našu zem ovláda satan. Skôr, než Jehova po zlyhaní Adama a Evy naplní svoj zámer urobiť zo Zeme raj, musia z nej byť odstránení zlí ľudia a prežije iba Boží ľud, čiže jehovisti. Stane sa tak v Armagedone, Božej vojne, po ktorej bude satan na tisíc rokov uväznený. Nastane Ježišova vláda, počas ktorej budú tiež vzkriesené milióny mŕtvych a ak budú plniť Božie príkazy, ostanú žiť večne.

Mimochodom, jehovisti vedia presne aj to, kedy Jehova ustanovil Ježiša Krista za kráľa v Božom kráľovstve. Stalo sa to roku 1914. Po Armagedone zaniknú všetky krajiny, nebudú vojny, zločinnosť ani násilie, všetci ľudia budú žiť v jednote a mieri. Ježiš oddelí ľudí tak, ako oddeľuje pastier ovce od capov. Na konci tisícročnej vlády odovzdá Ježiš Kristus Kráľovstvo, obývané dokonalými ľuďmi, svojmu Otcovi.

Žiť večným životom v raji je lákavá predstava, ale jehovisti nedajú nikomu nič zadarmo. Jehova zaradí medzi dobrých iba tých, ktorí sa vyhnú predmanželskému sexu, cudzoložstvu, sodomii, krvismilstvu a homosexualite, nebudú luhať, piť alkohol, fajčiť, užívať drogy a hrať hazardné hry vrátane stávok na dostihoch či binga, vystríhajú sa hnevu a prejavov násilia a pod. Ak zvážime ešte odmietanie transfúzie krvi, vzťahujúce sa aj na novorodencov, potom je už zákaz zúčastňovať sa na riadení a správe vecí verejných a vstupovanie do sociálnych konfliktov iba maličkosť...