Sú paveda, šarlatánstvo a ich šírenie v populácii nebezpečné, alebo len komické? Českí skeptici zvaní sizyfovia sa domnievajú, že v rôznych kombináciách a pomeroch sa pri jednotlivých bludoch a pseudovedeckých tvrdeniach stretáva oboje. Napríklad liečenie na diaľku je smiešne len do chvíle, kým sa takému „podarenému" liečiteľovi odovzdane nezverí do rúk chorý s karcinómom. Preto aj ironická cena Bludný balvan, ktorú skeptici každú jar udeľujú za mätenie českej verejnosti jednotlivcom a skupinám, má síce varujúci podtext, ale humornú podobu.

Slávnostným krokom, sprevádzaný hudbou a zrakmi napätých divákov v preplnenej posluchárni Prírodovedeckej fakulty UK v Prahe, prichádza sprievod v antických odevoch. Prvý ide pedel, potom tri Grácie, osobná ochrana so štítom a oštepom a kontaktér s bájnym Sizyfom, astrofyzik Jiří Grygar, sprievod uzatvára. Miestnosť je plná skeptikov, ako aj študentov, ktorí sa tešia na recesiu a sarkazmus komisie pre Bludné balvany - českí skeptici, členovia celosvetového skeptického hnutia prišli 22. apríla obdarovať vybraných laureátov za „mätenie českej verejnosti", ako predpisujú stanovy Komitétu pre Bludné balvany.

 

Zlaté denníky

Anticena Bludný balvan sa neudeľuje len pavedcom a ezoterickým podnikateľom, ale aj médiám, ktoré propagujú ezoterikov s ich „duchovným" biznisom, alebo okultnú teóriu. V tomto roku sa v kategórii družstiev o zlato podelila Mladá fronta Dnes (MFD) a moravský denník Rovnost za „nekritickú propagáciu alternatívnej medicíny a za šírenie neoverených správ a dezinformácií".

MFD upozorňuje na kvality liečiteľov a biotronikov v pravidelnej rubrike prílohy Zdravie a životný štýl. Šarlatánom takto zaisťuje reklamu externista Jiří Kuchař z časopisu Regenerace. Opisuje napríklad, ako utopený mladý muž ležal v nemocnici v hlbokom bezvedomí s trvalo poškodeným mozgom, lekári - ako je ich zvykom - nedávali rodine žiadnu šancu. Mladíka údajne zachránil děčínsky liečiteľ Valdemar Grešík záhadným pôsobením na diaľku. Grešík vraj pomohol aj chorému v Austrálii - zbavil ho autizmu tým, že narušil pevný obal jeho aury (MFD, 12. 12. 2003). Svedectvo autistu či jeho lekárov, pochopiteľne, chýba, veď Austrália je tak ďaleko a komunikácia s Austrálčanmi viazne...

V pyramíde možno vyhladzovať vrásky, čistiť pleť, ako aj dobíjať liečivé rastliny a energetizovať vodu, tvrdí v článku Domáca pyramída vie liečiť denník Rovnost (6. 12. 2003). Domácu pyramídu si možno podľa návodu vyrobiť napríklad zo špajlí, hókus-pókus nie je žiadna veda, zázraky sú tu pre každého. V článku Kineziológia - návrat k starým čínskym metódam liečenia sa v Rovnosti (10. 11. 2003) zasa píše: „Všetci chápu, keď má vnučka modré oči ako jej stará matka. Ale keď má problémy v sexuálnej oblasti a kineziológia ako príčinu odhalí, že starká bola kedysi počas vojny znásilnená, toto zistenie nechcú prijať. A pritom ide o rovnaký prenos genetickej informácie."

Ešteže títo sebavedomí, vševediaci laici opravujú vedu s pomocou niektorých žurnalistov. Vyvracajú prírodné zákony, poznatky genetiky, evolúciu, posmievajú sa „vedátorom" (ako ľudí z výskumu zásadne nazývajú) za školské vedomosti - tie sú v mimoriadnom opovrhnutí. Len ich tajné vedomosti získané prostredníctvom šamanov, vesmírne vedomie, vďaka intuícii a senzibilstvu za niečo stoja.

 

Strieborný pyramidológ

Strieborný Bludný balvan v kategórii družstiev dostal jeden pyramidológ a dvaja úradníci Mestského úradu Vimperk, ktorí mohli zabrániť postaveniu obludnej plastovej 15-metrovej pyramídy v šumavskom lese.

Pyramidológ Anatolij Iaguiiaev je duchovný potomok ruských „jurodivých", žiak mongolských lámov, muž nabitý svätosťou, ale aj priam medveďou húževnatosťou. Je občanom štátu Izrael, kam z Ruska odišiel, ale kde pobudol len pár rôčkov. Svätá zem vraj nepraje duchovnému a energetickému potenciálu pyramíd, a to vinou moslimov, prezradil istej novinárke. Žiaľ, i v ČR sa vyrojili nepriatelia vyšších duchovných cieľov. Proti stavbe protestovali mnohé inštitúcie a ľudia z okolia i z Prahy. Nepomohlo to. Zázrak už stojí a hoci pôvodne nemal prečnievať ponad stromy, prevyšuje ich, lebo duch musí prevyšovať hmotu.

Čo sa teraz bude diať? Milovníci každého druhu pyramíd tvrdia, že sa v nich všetkému darí, vodka hustne, dieťa tučnie, mäso je sviežejšie a britva ostrejšia. Samozrejme, tu možno nabíjať pyramidálnou energiou solventných klientov i ich domácich miláčikov. Semená tu budú lepšie klíčiť - veď v pyramíde s vlastnosťami skleníka by bol skôr zázrak, keby rýchlejšie neklíčili. Nad tvrdením odborníkov, že v egyptských pyramídach sa múmie nerozkladali vďaka skvelej mumifikácii a ďalším fyzikálno-chemickým faktorom, sa možno len pousmiať. Moskvu obklopuje niekoľko obrovských pyramíd, takže Moskovčanom sa skvele darí a ich mesto je chránené pred nehodami a katastrofami. Pyramidológovia tvrdia, že vlny vyžarované našou planétou sa v pyramíde miesia s kozmickými vlnami, pričom vzniká nový kmitočet. Žiaľ, s výskumníkom Iaguiiaevom nemožno na túto závažnú tému diskutovať. Zrejme je otrávený pochybovačmi a odporcami, preto votrelcom, ktorí vstúpia na ním prenajatý pozemok, veľavravne ukazuje pod kacabajkou skrytú pištoľ.

Bronzový balvan v kategórii družstiev sa tentoraz gúľal do sféry ezoterického biznisu, kde žiari firma Phoenix vyrábajúca akési amulety plné bioenergie, akú veda nepozná. Prsteň Atlantov, nílsky kríž Anch alebo keltská špirála majú vraj pôvod u Keltov či starých Egypťanov. Firma vydáva časopis Phoenix plný znepokojujúcich otázok: Prečo UFO stráca záujem o Čechov? Varuje napríklad proti očkovaniu v článku Čo vám lekári nepovedia. Doktori sú vôbec mimo, veď ani nevedia, že „pohlavné žľazy majú silný vplyv na kvalitu mysle a že tí, čo sa pozerajú do zrkadla, starnú rýchlejšie". Časopis je predovšetkým nosičom reklám na ezoterické výrobky firmy, opísané pavedeckou hatlaninou. Dobrými vílami firmy sú herečka Jana Paulová a speváčka Ilona Csáková, ktorá je navyše jej patrónkou.

 

Zázrační jednotlivci

Zlatou farbou nastriekaný valún z českej rieky pre jednotlivca si mohol odniesť Petr Messany. Tento astrológ je predstaviteľom skôr zábavného prúdu staroslávnej pavedy, avšak o to väčšmi priťahuje pozornosť a nádeje dôverčivých. V textoch napísaných vlastnou rukou sa, pochopiteľne, chváli a používa novátorskú alternatívnu gramatiku. Astrologicky správne predpovedal, že sa českým prezidentom stane hviezda šoubiznisu Halina Pawlowská. Tá síce nominovaná nebola, dokonca sa ani politike nevenuje, ale len o vlások to vraj nevyšlo - prezidentom sa stal Václav Klaus; pravda, predpovedať jeho úspech nebol žiaden kumšt.

P. Messany „krstí" platne a knihy, objavuje sa medzi obyčajnými ľuďmi v kúzelníckych kostýmoch, usporadúva prednášky. Hodiac pohľad na stolový kalendár, odkiaľ číha vyfotený v habite ako nejaký divadelný čarodejník, vidno, že je vždy a všade pripravený prísť s astrologickým odhadom, ako voda presiakne do každej akcie, ktorá znesie jeho jasnozrivú prítomnosť...

V ezoterickom svete zázrakov žije psychotronik - právnik Jan Hnilica, ktorý si zaumienil diagnostikovať záujemcom choroby a poskytovať im rady, ako sa vyliečiť. Robí to bez veľkých nákladov i bez okolkov, a to dištančne alebo telepaticky, jasnovidne a prostredníctvom časopisu Regenerace. JUDr. Hnilicovi patrí strieborný balvan českých skeptikov. Dokázal, aké jednoduché je zistiť zdravotný stav ktorejkoľvek osoby! Stačí vyslať do jej vzdialených orgánov jasnozrivý pohľad. A on práve toto vie!

Čitateľ Psychotronickej poradne sa mu napríklad zverí, že má poruchy trávenia a dozvie sa, že problém je v oblasti pečene. Ďalší sužovaný čitateľ Regenerace sa sťažuje na problémy so stolicou. Príčina je v obličkách, píše mu náš laureát. Občas sa ozve žena po operácii nádorom zasiahnutého prsníka. Som bez ťažkostí, ale obávam sa najhoršieho, píše jedna z nich. V odpovedi psychotronik usudzuje, že jej stav nie je ideálny a ani stav ženských orgánov nie je najlepší.

Dr. Hnilica predstiera hlbokú znalosť fyziológie i patológie a na stránkach časopisu strihne každému diagnózu na diaľku a pripojí pár odporúčaní. Všetky choroby a zdravotné ťažkosti diagnostikuje pripravenou asi desiatkou rád, odporúča najmä všeliek púpavu a pôsobenie magnetizéra. Tento duchovný, telepatický endoskop sám nelieči, ale nenáročné poskytovanie rád ho zjavne veľmi baví.

Ing. Vlastimil Žert dostal bronzový balvanček za brojenie proti čiarovým kódom a za objav, ako ich strašný vplyv jednoducho eliminovať. Kódmi označujúcimi tovar sme obkľúčení na každom kroku a v ich negatívnom vyžarovaní sa doslova utápame. Škandalózne odhalenie ich zhubného vplyvu síce nie je dielom Ing. Žerta, ale ďalšieho velikána, nemeckého učenca Dr. Budkeho Daega. Žertovi však patrí vďaka za šírenie osvety o tomto jave na našom území, a najmä za objav účinnej, rovnako jednoduchej ako geniálnej obrany proti tejto novodobej metle ľudstva.

Títo zlodeji energií zbierajú všetky energie v okolí, a to nielen z jednotlivých zdrojov, napríklad z elektrických pokladní, počítačov, prípojných šnúr, zásuviek, stropných žiariviek atď., ktoré súhrnne vytvárajú patogénny elektromagnetický smog, ale aj od ďalších bratských kódov. Nakradnutú energiu potom vysielajú trojcestnou radiačnou sieťou do priestoru. Energia čiarového kódu elektromagnetickej povahy atakuje všetky dôležité životné orgány prítomného človeka, oslabuje ich a prispieva k rozladeniu jeho vnútornej „prevádzkovej techniky" a k premene krvi z pôvodnej prevahy magnetickej na zväčša elektrickú.

Našťastie Žert vyskúmal, že kódy stačí preškrtnúť, aby boli zneškodnené. Vystrašenému obyvateľstvu radí jediné: škrtajte neúnavne a ustavične všetky kódy na všetkých výrobkoch v svojom okolí. Aké jednoduché, geniálne a lacné! Návštevníci tohtoročných Bludných balvanov ľutovali, že žartovník Žert dostal iba bronz.

Balvany chcel s pomocou troch nedočkavých Grácií odovzdať - ako vždy - zástupca bájneho Sizyfa, Jiří Grygar, ale tento rok nebolo komu. Laureáti si po kamene neprišli. Diváci boli preto odškodnení kultúrnym programom Vieme to lepšie. Jeho vrcholom bol divadelný skeč mladých hercov o ezoterickom podnikaní v oblasti prevteľovania - hra s názvom Cestovka Inkarna. Riaditeľka a manažér Inkarny dokázali po zaplatení vteliť klienta do vybraného jedinca v minulosti, dokonca i v budúcnosti. Hoci sa hra končila pokusom o vraždu, skeptici sa vynikajúco bavili.