Šokujúce sú výpovede o mnohých prípadoch sexuálneho zneužívania žiačok samotným Šrí Činmojom. Opisované zážitky žien majú veľmi podobný scenár: buď priamo v New Yorku, alebo na rôznych cestách, mierových koncertoch a iných akciách pozval Činmoj ženu do svojej izby, hovoril, akú radosť má z jej duchovného rastu, pýtal sa, či nemá nejaké nečisté myšlienky, potom navrhol, že ju môže očistiť, ak sa mu úplne poddá. Mala sa vyzliecť, dotýkať sa ho na rôznych intímnych miestach. Rozprával jej o svojej bezpodmienečnej láske, o dare, ktorý jej dáva, o jeho zjednotení s ňou. Všetky zneužité ženy sa zhodujú, že samotný akt bol totálne neprirodzený, surový, ako keby guru ani nevedel, čo robí. „Bolo to absolútne bez vášne, bozkávania, nežností, iba mechanický sex bez citu," opisuje jedna zo žien. Museli o tom všetkom mlčať. Vždy povedal, ako ho potešili, že je na ne hrdý. Za každé stretnutie zaplatil niekoľko stoviek dolárov. V prípade otehotnenia nútil ženy podstúpiť interrupciu, sám potom všetko popieral - „lekári klamali, tehotenstvo si vymysleli". Podľa neho to nebol sex, on im iba prejavoval lásku, odovzdával im svoj „životný dych"... Niektoré volával k týmto „lekciám čistoty", ako to podľa svedectiev Činmoj nazýval, i celé roky.

V každej z tých žien vzbudzoval pocit, že práve ona je tá vyvolená, ktorú si vybral, aby ju očistil a priblížil k osvieteniu. Realita však bola iná. Počas pôsobenia Šrí Činmoja v USA mal podľa viacerých svedectiev sexuálne styky s mnohými partnerkami, vrátane vydatých žien, ktoré sa stali jeho žiačkami spolu s manželmi. Jeden bývalý žiak, manžel zneužívanej ženy, hovorí: „Činmoj je čierny majster. (...) Je veľmi obratný a zákerný. Bude tvrdiť, že sýti svojich žiakov, ale ja som presvedčený, že v skutočnosti sa on priživuje na nich - finančne, emocionálne, sexuálne."

V týchto príbehoch zaznieva bolestná skúsenosť psychickej a fyzickej manipulácie. Šrí Činmoj, ktorý u svojich žiakov tak prísne dbal na dodržiavanie celibátu, sa sám nedokázal vyrovnať so sexualitou a svoju autoritu zneužíval na manipuláciu a sexuálne sebaukájanie. Jeho žiačky, síce otrasené a dezorientované jeho požiadavkami, nedokázali prejaviť neposlušnosť - bol to predsa ich zbožňovaný duchovný majster. On im však pomáhal na ceste k duchovnej dokonalosti spôsobom, ktorý navždy poznamenal ich partnerské vzťahy a intímny život.

Dúfajme, že takéto svedectvá svojou autenticitou dokážu osloviť a mladých ľudí uchrániť pred nebezpečenstvami podobných skupín.

 

Poznámka:

Citácie v texte sú prevzaté z http://www.chinmoycult.com