Jedným zo spôsobov, ako varovať dôverčivých ľudí pred lovcami duší (a bankoviek) je každoročné udeľovanie anticeny Bludný balvan za mätenie českej verejnosti a zavádzajúci spôsob myslenia zvláštnym komitétom Českého klubu skeptikov Sisyfos. Do čela komitétu sa postavil splnomocnený Sizyfov vyslanec, astrofyzik Jiří Grygar, ktorý súťaž „bludárov" vymyslel a uviedol do života. I tento rok sa, ako vlani, konala šou v antických kostýmoch v posluchárni Matematicko-fyzikálnej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, lebo duch a tradícia tejto fakulty sú vede, racionalite a kritickému mysleniu tak veľmi naklonené, že im neprekážajú divadelné prvky predstavenia, útočnejší humor ani nezvyčajné oživenie v sále. To nastalo vždy - nielen po vyhlásení príslušného laureáta, ale aj vtedy, keď sa ocenený postavil k mikrofónu, aby za cenu poďakoval.

Bludný balvan v kategórii jednotlivcov získali: zlato MUDr. Josef Hrušovský, striebro akademická maliarka Jiřina Průchová a, bohužiaľ, len bronz inak vždy zlatý Karel Gott.

Sizyfova družina kontaktéra Jiřího Grygara ani nečakala, že zlatý slávik si pre obyčajný bronz príde. Zvedavosť fyzikov, čím a ako tento laureát meral vibrácie Zeme spojené s vibráciami živých organizmov, ktoré sa vraj zvýšili zo siedmich kmitov za sekundu na jedenásť, zostala neuspokojená. Taktiež ďalšie spevákove tvrdenia, že na diaľku vie očarovať bankové konto a naučil sa byť prítomný so svojím duchom nejaký čas vo svojom tele, sú fascinujúce, avšak nedoložené. Ďalší ocenení jednotlivci sa však v oblasti rozprávok a popierania fungujúcich prírodných zákonov prejavili výraznejšie.

Je zvykom dovaliť vždy jeden balvan do teritória liečiteľstva, kde je všetko možné. Kvantový homeopat, MUDr. Josef Hrušovský, ktorý dostal zlatý Bludný balvan, však nie je len obyčajný liečiteľský ujko - kedysi bol skutočný lekár, pneumológ a pediater, ale v medicíne sa vraj sklamal. Zistil, že ako lekár neslávi úspechy ani v rovine prinavrátenia zdravia, ani v ekonomickej rovine. Titul MUDr. síce neodvrhol, ten sa vždy zíde, ale vymyslel kvantovú homeopatiu a vrhol sa na energetické bloky. Energetický blok je podľa Hrušovského chybná myšlienka alebo pocit, ktoré pacient v sebe má, a na základe toho koná, čím si znečisťuje jemné energetické telá. O tom, ktorá myšlienka je chybná, rozhoduje kvantový homeopat, lebo on vie nájsť energetický blok, odstrániť ho a tým chorobu vyliečiť. Hrušovský sa orientuje nielen v hmotnom tele pacienta, ale i v jeho éterickom, astrálnom, kauzálnom a intuitívnom tele. Je to kumšt, pretože každé telo sa realizuje v inej časopriestorovej dimenzii. To však vôbec neprekáža, hovorí Dr. Hrušovský, ktorý dokáže bleskovo cestovať medzi dimenziami. V časopriestorových dimenziách sa stretáva so svojimi spolupracovníkmi - anjelmi, archanjelmi a elohímami, s ktorými vytvára operatívne lekárske konzíliá, a spoločne vyberú pre zablokovaného pacienta homeopatický liek. Zlatý laureát, pravdaže, popiera, že názov „kvantová" odvodzuje od kvantovej fyziky. Kvantová homeopatia získala zrejme označenie len od kvánt bankoviek, ktoré treba za „informovanú" vodu zaplatiť.

MUDr. Hrušovský rád prednáša pre verejnosť, predovšetkým o diamantovom lúči. Svojimi víziami dokáže zaplniť poldenný seminár, za ktorý stovky dám rady zaplatia i 600 korún, len aby mohli dýchať v blízkosti svojho idolu. Hrušovský vo svojej ďakovnej reči pozval prítomných na najbližšiu prednášku a zároveň ich upokojil, že vstupné bude len 120 korún. Tým potvrdil svoje podnikateľské kvality.

Strieborný Bludný balvan dostala, avšak odmietla prevziať, akademická maliarka Jiřina Průchová. Tá je totiž ústrednou postavou a oporným stĺpom projektu psychosomatickej artterapie. O čo ide? Tí, ktorí denne pracujú s elektronikou, dostávajú konečne šancu ozdraviť seba i životné prostredie. Stačí ozdobiť držiak mobilu alebo počítačovú myš nepatrným obrázkom - samolepkou od laureátky z pražského ateliéru GA/MO. Nebezpečné žiarenie sa eliminuje a prirodzená obranyschopnosť organizmu sa posilní. Pritom ide o celkom „lacnú" záležitosť: obrázok je za niekoľko stoviek, počítačov a mobilov máme u nás dokopy asi desať miliónov, dôkladná ochrana nás teda vyjde len na pár miliárd!

Veda zrejme zaostáva, keď považuje elektromagnetické žiarenie bežných spotrebičov za neškodné, kým jeho úroveň nepresiahne objektívne zdôvodnené normy. Výtvarníčka Jiřina Průchová objavila, že elektromagnetické žiarenie vo všeobecnosti vyvoláva pozorovateľný rozpad bielkovinových štruktúr živých tkanív alebo poruchy fyziologických postupov. Ukázala, že prostriedky zmienenej psychosomatickej artterapie dokážu takým deštrukciám účinne čeliť. Obrázok na samolepke, navrhnutý touto výtvarníčkou, jednoducho robí zázraky.

Laureátka trvá na tom, že jej výskum je prísne vedecký, preto sa proti udeleniu strieborného Bludného balvana ostro ohradzuje a od skeptikov vymáha ospravedlnenie. Po udelení ceny dokonca prečítala vyhlásenie, v ktorom okrem iného protestuje proti porušeniu Listiny základných práv a slobôd vo viacerých bodoch výborom Českého klubu skeptikov Sisyfos. Tým družine v antických rúchach zamotala hlavu - toľkých krívd sa dopustili? Skeptici vec momentálne konzultujú s právnikom; na druhej strane vedecký výskum výtvarníčky vzbudil ich záujem a chcú sa vydať po jeho stopách.

V kategórii družstiev získal za rok 2002 zlatý Bludný balvan WM magazín pod vedením Jiřího Wojnara, strieborný Bludný balvan si odniesol Jiří Mašek, šéfredaktor internetového magazínu www.osud.cz, a bronzový dostal Český rozhlas 1 - Rádiožurnál.

Kľúčový význam Wojnarovho WM magazínu má rubrika Voľná energia. Tej je v prírode bárskoľko a množstvo jej je dokonca vo vákuu. No jasné, poznáme vedcov! Fyzici vraj popierajú možnosť jej čerpania z vákua len preto, aby sa zavďačili energetickým koncernom. Priekopníckym vynálezom založeným na tomto princípe je generátor elektrickej energie MEG, ktorý neobsahuje žiadne pohyblivé súčasti, preto sa nikdy neopotrebuje a je vhodný pre domácnosť. Do tretice sa čitateľom ponúka nabíjačka Aladin, ktorá z jedného akumulátora úplne nabije dva ďalšie rovnaké akumulátory. Škoda len, že výskumný tím pri WM magazíne programovo odmieta funkčnosť svojich prístrojov verejne predviesť s odôvodnením, že si ich predsa každý môže postaviť sám podľa návodu v časopise.

Autori a priaznivci WM magazínu sa taktiež s ustaraným výrazom pripravujú na príchod veľkej planéty X, ktorá je vraj odjakživa súčasťou slnečnej sústavy, a už roku 2003 zničí väčšinu života na Zemi. Pán Wojnar sa k tomu vyjadril takto: „Čo sa mňa týka, presťahujem sa do Moravského krasu. Najlepšie priamo do Macochy... Možno sa tam stretneme všetci." Je možné, že niektorí čitatelia WM magazínu sa už chystajú, že zvyšok života strávia v Macoche pri tomto znepokojujúcom laureátovi. Svet tak príde o veľké duše a mozgy.

Strieborný Bludný balvan si odvalil Jiří Mašek, šéfredaktor serveru www.osud.cz, ktorý s maniakálnou úpornosťou tvrdí, že „všetko je inak". Osud si rád na internete otvorí každý, kto sa chce ubezpečiť o tom, že všetci idú všetkým po krku a svet je otrasné miesto, kam sa narodiť. Napríklad armáda USA zameraním svojho tajného elektromagnetického systému HAARP, ktorý má mať riadiaci vplyv na rôzne atmosférické javy, spôsobila umelé zemetrasenie, ktoré vypuklo na hranici neposlušného Nemecka a taktiež k vojne s Irakom nelojálneho Francúzska. Rovnakým spôsobom zároveň vyvolala zemetrasenie v Číne. Neobvyklé, tzv. skalárne elektromagnetické zbrane boli podľa osudu.cz použité nedávno naopak proti USA: najprv bol roku 1986 takto zničený raketoplán Challenger a síce konkrétne Teslovou húfnicou, riadenou KGB. Najnovšie zničený raketoplán Kolumbia bol zase zostrelený skalárnym delom odniekiaľ z Číny. Newyorské mrakodrapy WTC boli 11. 9. 2001 pre zmenu zničené „laserovým delom". Navyše však aj boeingami 757 a 767, riadenými vraj úporne na diaľku americkou tajnou službou.

Počas tohto roka dôjde ku globálnej katastrofe našej planéty vyvolanej priblížením temného a nepreskúmaného telesa našej slnečnej sústavy menom Nibiru k Zemi. Klamalo sa nám tiež o výpravách lodí Apollo na Mesiac okolo roku 1970. Napríklad Neila Armstronga tam pri jeho pobyte a práci na povrchu sledovali najmenej dve mimozemské UFO, no zároveň na Mesiaci vlastne vôbec nikto nebol, pretože všetko sa vysielalo z filmových ateliérov.

Loď Eldridge, ktorá sa stala časopriestorovou obeťou tzv. Filadelfského experimentu, sa striedavo z časových vírov vynára a opäť sa v priebehu času stráca, aby so sebou strhávala nebohých výskumníkov, ktorí sa občas z týchto silných zážitkov zotavujú v psychiatrických liečebniach.

Pri svojej ďakovnej reči oslovoval laureát ktovie prečo celé ľudstvo, a tvrdil, že používame len polovicu mozgu. Skeptici, pravda, trvajú na tom, že aspoň pokiaľ ide o nich, používajú celý.

Bronzový Český rozhlas 1 - v Rádiožurnále, vo večernom vysielaní v sobotu 23. marca 2002 v programe O všetkom s vami venovanému civilizačným chorobám, si moderátor Václav Žmolík pozval do štúdia kvantového homeopata MUDr. Josefa Hrušovského, aby poslucháčom vysvetlil, že civilizačné choroby možno vyliečiť úpravou karmy (nie ohrievača vody) pomocou kvantovej homeopatie.

V hlavnej dennej spravodajskej relácii Ohlasy dňa v utorok 10. apríla 2002 po správe o vyžrebovaní poradových čísel strán a hnutí na júnové voľby do poslaneckej snemovne sa hlásateľka Pavla Kvapilová v priamom telefonáte obrátila na numerologičku Renátu Procházkovú, aby poslucháčom objasnila, ako výsledky volieb ovplyvnia jednak silné a jednak slabé čísla pridelené jednotlivým politickým stranám. Pani Procházková ani sekundu neváhala a o každom skúmanom čísle ihneď vedela, ako a prečo je také či onaké. Napríklad číslo 22 je silné, pretože 2 + 2 = 4. Proti takému logickému argumentu nemožno, prirodzene, nič namietať a tak vzniká otázka, či by sa najbližšie voľby nemohli obmedziť na jednoduchú procedúru, kde by sa jednotlivé strany iba prihlásili do volieb, volebné komisie by pod dozorom štátnej notárky vyžrebovali ich poradové čísla, zbor našich najlepších numerológov by ocajchoval silu tých čísel a podľa toho by sa hneď v prvom a jedinom skrutíniu rozdelili poslanecké mandáty.

V nočnom prúde Rádiožurnálu po piatkovej polnoci 23. augusta 2002 poslucháčom takmer celú hodinu radil nádejný český astrológ Antonín Baudyš junior. So suverenitou dobrým astrológom takou vlastnou na rozhlasových vlnách nezištne odovzdával trefné rady poslucháčom trpiacim nespavosťou či rozličnými osobnými alebo majetkovými ťažkosťami.

„Spovedaných" vedcov na týchto rozhlasových vlnách však vopred varujú, že musia byť struční - čokoľvek dlhšie než dve a pol minúty sa považuje za trepanie a násilie na úbohých poslucháčoch, ktorí sa po takej vedeckej „záťaži" už nemôžu dočkať nejakej tej pesničky.

Štyria z laureátov prijali balvan s vďačnosťou. Z lavíc posluchárne sa k nim pred katedru vrhal húf roztúžených dám s kvetinami a bozkami, Jiřímu Maškovi ktosi, naopak, doniesol tŕňovú korunu, lebo sa zrejme obetuje nevďačnému ľudstvu.

Podvečer zavŕšil skepticko-ezoterický seminár Vieme to lepšie. Jeho perlou bola tanečná a pantomimická scénka Duch víťazí nad hmotou. Názov bol však ironický; prirodzene, išlo o to dokázať, že telesný magnetizmus je pre skeptikov obnosená vesta, ale nehodlajú - na rozdiel od rôznych liečiteľov a ezoterikov - z toho profitovať. Skeptička Oľga Kracíková predviedla orientálny brušný tanec s taniermi činiek na pleciach, pričom alegorickú postavu hmotára, materialistu, ktorý sa pachtil s činkami bez duchovnej nadstavby a elegancie, prakticky znemožnila. Nato privolaný lekár citoval svojho kolegu z kožnej kliniky, ktorý vie všetko o príčinách priľnavosti nahej kože. Prítomní „jurodiví" zažili sklamanie, skepsa opäť slávila svoj triumf.

Bludné balvany rozdával Český klub skeptikov brániaci vedu a spochybňujúci jej odporcov a nenávistníkov už po piaty raz.

 

Věra Nosková (* 1947) – novinárka, v súčasnosti na voľnej nohe, zaoberajúca sa predovšetkým popularizáciou vedy v dennej tlači, rozhlase i televízii. Píše knihy, tretia a zatiaľ posledná publikácia s názvom Je to hustý sa vyznačuje dobiedzavým i láskavým humorom. Je predsedníčkou Českého klubu skeptikov Sisyfos. Ako členka správnej rady nadácie Inka sa zaujíma o život detí peruánskych Indiánov. Nadácia umožňuje študovať asi 150 chudobným deťom. Autorka má dvoch dospelých synov, tretím na diaľku „adoptovaným" synom je pätnásťročný Wiliam z Peru, ktorý sa chce stať lekárom.