Už pri vstupe do vestibulu ma uvítal závan vonných tyčiniek a éterických olejov a upútali niektoré priam exotické stánky. V jednom boli zavesené masky rozličných prírodných kultúr a náboženstiev symbolizujúce ochrancov obydlia. Pred nimi sa hompáľali tibetské zvony, ktoré pri rozozvučaní vraj vydávajú pozitívne vibrácie. V ďalšom stánku si bolo možné zakúpiť faraónov cylinder „iba" za 11 tisíc Sk, neveľký valec slúžiaci ako zberač kozmickej energie na harmonizáciu ľudského organizmu, alebo možno až dvojnásobne drahú priam dokonale obrúsenú vešteckú guľu. Avšak čože sú to peniaze v porovnaní s tým, že človek môže „spoznať" tajné zákutia svojho osudu... „Liečivé účinky" zaručene neminú tých, čo si nastoknú na prst prsteň alebo zavesia na telo kríž bájnych Atlanťanov a nepohrdnú drahými liečivými špirálami či tibetskými misami. To však nebolo až také prekvapivé - veď ezoterike je všetko tajomné a exotické blízke a jej protagonisti nikdy neváhajú sľúbiť, že pomocou „pozitívnej energie" každého vyslobodia z moci chorôb a duchovnej disharmónie. Väčšmi prekvapený som bol, keď som uvidel usmievavé dievčatá v tradičnom indickom odeve, ako sa starajú o oltárik s fotografiou svojho „majstra" Sri Chinmoya a ponúkajú návštevníkom knihy a hudbu tejto „výnimočnej", už aj na Slovensku pomerne známej osobnosti. A to nebolo všetko. Neďaleko mali svoj kút prívrženci „Matky ľudstva" - Šrí Matadži Nirmala Devi. Tá svojim nasledovníkom ponúka jednoduchú sebarealizáciu pomocou Sahadža jogy. Jej praktizovanie má človeku údajne priniesť „pocit uvoľnenia a vnútorného pokoja tým, že v jeho vnútornom energetickom systéme vystúpi energia zvaná Kundalini, ktorá vyčistí a vyživí jeho energetické centrá." Záujemcovia sa tu mohli posadiť tvárou obrátení k horiacej sviečke osvetľujúcej fotografiu Šrí Matadži, zaželať si niečo pozitívne a potom čakať, ako začne pôsobiť hadia sila Kundalini, ktorú sa stúpenci Šrí Matadži snažili „prebudiť" vkladaním rúk. Náboženský kolorit festivalu navyše dopĺňala kresťanská skupina s názvom Univerzálny život, ktorá okrem iného vehementne obhajovala „vieru prvých kresťanov" - reinkarnáciu.

Pravdepodobne preto, aby sa myšlienky ezoteriky v našom kresťanskom prostredí šírili rýchlejšie, boli medzi literatúru Nového veku (New Age) - reprezentovanou napríklad knihami Reiki, Kineziológia, Psychotronika, Minulé a budúce životy, Tibetská kniha mŕtvych, Vo svete snov, Astrálne projekcie, Umenie sexuálnej mágie a pod. „prepašované" aj niektoré typicky kresťanské publikácie, dokonca som zazrel celú sériu kníh Ozveny slova od prof. A. Hlinku.

Ak by tu návštevník očakával nejaký ucelený systém prednášok, asi by bol sklamaný. Prísť obhajovať svoju „pravdu" mohol takpovediac každý, kto ponúkal akúkoľvek alternatívu ku „skostnatenej vede" či „historicky už dosluhujúcim tradičným cirkvám". Na štyroch miestach súčasne počas týchto dvoch dní prebiehalo množstvo prednášok vytvárajúcich pestrú paletu názorov. Nebola tu núdza ani o zástancov teórie prevteľovania z radov tzv. kresťanov. Pýtal som sa viacerých, čo si o tom myslia a nikdy som sa nestretol s negatívnou odpoveďou. Pani M. bola presvedčená, že v minulom živote bola Japonkou, iní si zase neochvejne „spomenuli" na niečo iné. Veľký záujem bol aj o chiromantiu (veštenie z rúk) či numerológiu, ktorá údajne odhalí osud a povahové črty človeka podľa tajomstva čísiel tvoriacich dátum jeho narodenia či podľa vibrácií vyžarujúcich z jeho mena. Veľa otázok padlo aj na prednáške „odkrývajúcej" význam a tajomstvo snov. Na druhej strane sa snažil „vedecky" na ľudí pôsobiť známy propagátor mimozemských civilizácií Ivo Benda (píšeme o ňom na str. 6 - 8). Tvrdil, že predtým, ako bude Zem predimenzovaná z tretej na piatu dimenziu, budú ľudia, pozitívne sa stavajúci k „posolstvám" vesmírnych priateľov, ubytovaní na veľkých kozmických lodiach, pričom tí ostatní budú skúšaní veľkými strasťami, ak to vôbec prežijú. „Vedecké" a údajne historicky dokázané teórie o tom, že jedenie mäsa výrazne spomaľuje náš duchovný pokrok tu boli samozrejmosťou.

Na žiadnom podujatí tohto rázu nemôžu chýbať „prevratné" metódy z oblasti alternatívneho liečiteľstva a medicíny. Hneď niekoľko sa ich venovalo stále známejšej starobylej tibetskej metóde reiki. Zastúpená bola aj teória o bioenergetickom systéme človeka, o celostnej liečbe či o kvantovej homeopatii. Ich podstatou je akási kozmická energia, ktorá vraj človeka lieči komplexnejšie ako klasická medicína.

Iným druhom energie, ktorá údajne na „duchovnej" úrovni človeka „zjednocuje" s božstvom, je starobylá indická tantra joga - cesta zjednotenia pomocou práce so sexuálnou energiou a zvukovými vibráciami a meditácia. Sexuálny styk sa medzi jej prívržencami praktizuje nielen medzi mužom a ženou, ale aj medzi rovnakým pohlavím. Ide o určitý náboženský obrad, kde sa vzýva Šiva a iné božstvá.

Ľudia obľubujúci ezoteriku radi zdôrazňujú vlastnú skúsenosť s duchovnom. Väčšinou ide o tzv. hľadačov pravdy. Ak by sme sa my kresťania pre nich stali naozajstným duchovným zážitkom, aspoň niektorí by azda zo svojho ezoterického opojenia vytriezveli.

 

Fotogaléria

 

 pko-ezoterika.jpg

 

pko-ezoterika3.jpg

 

Ariadna.jpg

 

Masky.jpg

 

maska2.jpg

 

NadaShakti.jpg

 

chinmoistky.jpg

 

chinmoy-PKO.jpg

 

Knihy.jpg