Známy japonský kult Aum Shinri-kyo s medzinárodnou pôsobnosťou, ktorý v roku 1995 zavinil smrť dvanástich ľuďí a tisícky zranil počas teroristického útoku plynom sarin v tokijskom metre, sa po určitom čase opäť stal centrom pozornosti médií. Dňa 31. januára t. r. oznámila štátna bezpečnostná vyšetrovacia komisia (založená na základe špecifického zákona o policajnom dohľade, ktorý oprávňuje predstaviteľov polície a ministerstva spravodlivosti vstupovať do nehnuteľností patriacich kultom na inšpekciu aj bez povolenia na prehliadku), že bude mať počas troch rokov dozor nad kultom.

Aum Shinri-kyo musí príslušným orgánom oznámiť mená svojich členov a detaily o ich majetku a činnosti. To znamená, že od 1. februára t. r. sa bude monitorovať akýkoľvek pohyb tejto skupiny. To sa však nepáči obhajcom ľudských práv a občianskych slobôd, ktorí odsudzujú kroky vlády a obviňujú ju z porušovania základných práv skupiny a varujú pred tým, že takýto prístup bude mať následky pre demokraciu v Japonsku.

Kult už zaplatil pozostalým po obetiach atentátu ako kompenzáciu 25 miliónov jenov (pribl. 234 000 dolárov). Nový hlavný predstaviteľ kultu Fumihiro Joyo informoval, že spoločnosť zmenila svoje meno na Aleph a že tieto kompenzácie plánuje zvýšiť o desiatky miliónov jenov potom, čo predajú svoje majetky, vrátane áut.