PENNSYLVÁNIA – S knižkami Tima LaHaya som sa zoznámil úplne náhodou. A bolo načase. Autor úspešnej románovej série Zatratení (Left Behind) má za sebou už 90 miliónov predaných výtlačkov. Jedna z LaHayových kníh Nicolae - Povstanie Antikrista je fantáziou o apokalyptickom konci sveta a druhom Kristovom príchode. Do bodky sa splní všetko, čo je napísané v Biblii: Židia sa vrátia do zasľúbenej zeme, obnovia jeruzalemský chrám, nad svetom zavládne univerzálna vláda. Na jej čele však stojí Nicolae Carpatiens, bývalý rumunský prezident a šéf OSN, ktorý napokon vmanipuluje ľudstvo až do šialenej apokalypsy.

Poviete si, nevinná fantázia. Ďalší Harry Potter alebo Pán prsteňov? Nie. Tim LaHay je totiž populárny protestantský kazateľ a Zatratení nie sú iba literárnou fikciou, ale oficiálnym učením niektorých pravicových cirkví. V Amerike sa nazývajú evanjelické, pretože prijímajú texty evanjelií doslova a do písmena. So slovenskými luteránmi majú však len máločo spoločné.

Povoľte ešte viac fantáziu a predstavte si nevšednú alianciu: Tim LaHay a ultraortodoxní osadníci zo západného (palestínskeho) brehu rieky Jordán. Americké evanjelické cirkvi vyzbierajú totiž ročne desiatky miliónov dolárov na podporu presídľovania Židov a výstavbu osád na západnom brehu Jordána. Konečným cieľom ortodoxnej izraelskej pravice je obnova jeruzalemského chrámu. Pre LaHaya je však chrám iba nutným predpokladom veľkej apokalypsy, ktorá bude katalyzátorom druhého Kristovho príchodu. Netají sa presvedčením, že v zmätku na konci sveta budú zatratení všetci, ktorí neprijmú jeho radikálne vízie: ateisti, katolíci, luteráni, pravoslávni, moslimovia, budhisti i hinduisti, a napokon aj židia sami - samozrejme, iba tí, ktorí včas neprestúpia na novú vieru a nestanú sa kresťanmi.

Dosť obludná vízia! Triezvo rozmýšľajúca časť židovských intelektuálov je pobúrená predstavou, že LaHay a jemu podobní podporou expanzívnej politiky izraelskej pravice vlastne programovo urýchľujú koniec sveta! Ortodoxní rabíni sú však pragmatickí: nech si LaHay myslí, čo chce, podstatné sú nateraz jeho doláre.

Čudné spojenectvo má priamy vplyv aj na veľkú americkú politiku: evanjelické cirkvi tvoria dôležité krídlo vládnej Republikánskej strany. Ich najvýznamnejším exponentom je generálny prokurátor John Ashcroft. Republikáni dúfajú, že aliancia pritiahne aj hlasy židovských voličov, ktorí mali až doteraz vždy bližšie k liberálnym demokratom. Len na porovnanie: roku 1988 volilo G. Busha staršieho osem percent, v roku 2000 dalo však už Bushovi mladšiemu hlas až 15 percent amerických Židov. Nadchádzajúce voľby by mali priniesť ďalší významný posun. Konečný účet napokon zaplatia chudáci Rumuni - Nicolae Carpatiens až príliš smrdí krížencom Ceaušesca s Draculom. Keby mal Tim LaHay len štipku viac fantázie, mohol sa hlavný hrdina pokojne volať aj Saddám Babylonský alebo ešte lepšie - Georgios Texasiens.