NEMECKO – Scientologická cirkev (SC) získava vplyv v nemeckých firmách a preniká aj do ich vedení. Ako informoval nemecký denník Westdeutsche Allgemeine Zeitung, iba v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko eviduje ministerstvo vnútra viac ako 15 prípadov, pri ktorých manažéri nútili svojich zamestnancov zúčastňovať sa na scientologických kurzoch alebo čítať knihy publikované organizáciou.

Vplyvom SC sú v Nemecku vystavené predovšetkým malé firmy, ktoré nemajú odbory. Cieľom organizácie je prilákať nových členov, pričom sa chcú dostať k ďalším peniazom. Nemecký odborník na sekty Ingo Heinemann v rozhovore pre agentúru Pressetext upozornil na nebezpečenstvo, ktoré zúčastňovanie sa na aktivitách cirkvi prináša. „Semináre a knihy, ktoré ponúka SC, ničia so svojimi údajne ideálnymi návrhmi na život a pohľadmi na svet často nielen ekonomickú situáciu konzumenta, ale aj jeho sociálne vzťahy," povedal. Zároveň upozornil, že organizácia počas seminárov praktizuje psychoterapiu, ktorú však zo zákona môžu vykonávať iba lekárski špecialisti. „Scientologická cirkev môže prostredníctvom svojich služieb vyvolať závislosť. Nebezpečenstvo pre spotrebiteľa je veľké," dodal.

Podľa odborníka tu nejde len o problém jednej spolkovej krajiny, ale o všeobecnú tému celej spoločnosti. Ministerstvo vnútra v Severnom Porýní-Vestfálsku napriek tomu radí, aby vedúci predstavitelia firiem podpísali vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od Scientologickej cirkvi.

V súčasnosti sú scientológovia zaregistrovaní takmer vo všetkých krajinách sveta buď ako cirkev, alebo ako náboženská organizácia. Na Slovensku začala SC činnosť v roku 1995 a dnes má vyše dvetisíc členov. Prvá oficiálna misia vznikla v roku 2000 v Leviciach. Do konca roku 2006 bolo na Slovensku otvorených spolu 14 scientologických centier. Celosvetovo sa k scientológii hlási okolo 8 miliónov ľudí.