BANSKÁ BYSTRICA – Scientológovia rozvinuli svoje aktivity priamo v centre Banskej Bystrice. Rozdávajú ľuďom letáky s protidrogovou tematikou. Odborníci zaraďujú Scientologickú cirkev (SC) medzi najnebezpečnejšie skupiny, ktoré negatívne vplývajú na identitu a integritu osobnosti. „Boj proti drogám je výsostne aktuálna spoločenská téma, ktorú SC zneužíva vo svoj prospech. Je to jedna z cielených aktivít, ako nadobudnúť vo verejnosti pozitívy obraz, vzbudiť záujem a získať nových priaznivcov" - uviedla Ivana Škodová z občianskeho združenia Integra - centra prevencie v oblasti siekt.

Na letákoch sa uvádza, že akcia je súčasťou protidrogovej preventívnej kampane SC a jej členov. Nechýbajú kontaktné čísla. „Spojitosť so scientológmi naznačuje, že nastane určitá psychická manipulácia a úsilie vtiahnuť človeka do cirkvi. Nebezpečenstvo je práve v tom, že sa tak deje bez jeho vedomia" - podotkla I. Škodová a dodala: „Scientológovia zakladajú dianetické centrá, ktoré sú zamerané na sebapoznanie, zlepšenie v rôznych sférach a podobne. Prostredníctvom testu získavajú dokonalý obraz o človeku. Neskôr to využívajú a formou ponúknutých sebazdokonaľovacích kurzov, za ktoré si človek zaplatí, ho dosť nemorálnymi postupmi veľmi hrubo manipulujú."

Podľa zahraničných výskumov sú najrizikovejšou skupinou mladí ľudia od 17 do 25 rokov, ktorí hľadajú svoju cestu. Práve oni sú veľmi náchylní reagovať na pozitívne veci, ako napríklad boj proti drogám. Netušia pritom, že sa nevedome postupne stanú obeťami hrubej manipulácie. Škodová odporúča prekonať prirodzenú zvedavosť a vôbec sa s členmi SC nekontaktovať. Za mimoriadne dôležité považuje, aby ľudia mali dostatok kvalifikovaných informácií o pôsobení takýchto siekt. Tie im v banskobystrickom centre prevencie v oblasti siekt poskytnú každý utorok popoludní.

SC sa na Slovensku etablovala zhruba pred šiestimi rokmi. Podľa dostupných údajov pôsobí v mnohých krajinách, má sedem až osem miliónov členov. Ako dodala Škodová, v Nemecku sa touto skupinou už dlhšie vážne zaoberajú.