MOSKVA – Už len „tradičné" náboženské spoločenstvá, ktoré existujú viac ako 80 rokov a majú vyše milióna prívržencov, majú mať v Rusku v budúcnosti úplnú náboženskú slobodu. Návrh zákona v tomto znení bude v krátkom čase prerokúvať Duma.

Ako uvádza zástupca predsedu parlamentného výboru pre Verejné spolky a náboženské organizácie Alexander Čujev - promótor novej úpravy zákona - „prvé obmedzenie všeobecnej náboženskej slobody za Jeľcina už nestačí na to, aby Rusko ochránilo pred aktivizovaním sa kresťanských siekt a pred novými náboženstvami a pseudonáboženstvami."

Otázkou však ostáva, či si veriaci Rímskokatolíckej cirkvi, ktorých počet sa podľa jednej či druhej strany pohybuje medzi 600 000 a 1,3 milióna, budú môcť naďalej zabezpečiť úplnú náboženskú slobodu. Pre spoločenstvá „nacionálneho" charakteru však tento zákon vyžaduje len 100 tisíc prívržencov, aby boli zaradené do „tradičného" náboženstva. To sa týka v prvom rade židov, moslimov a budhistov, ale aj arménskych kresťanov. Vzhľadom na súčasnú väčšinovú situáciu v Dume, kde majú hlavné slovo starí komunisti spojení s pravoslávím, ako aj iní „nacionálni pravoslávni", sa treba obávať schválenia nového zákona O tradičných náboženských organizáciách v Ruskej federácii. „Tým sa" - podľa slov poslanca Čujeva - „zatrhne pôsobenie náboženskému extrémizmu a invázii do Ruska zo strany početných kazateľov a misionárov zo Západu."