BRATISLAVA – Dňa 28. augusta sa minister školstva M. Ftáčnik opäť stretol s predstaviteľmi KBS a ECAV na Slovensku vo veci zavádzania jogových cvičení prostredníctvom projektu R.A.S.T. do škôl. Na rokovaní, na ktorom sa zúčastnil predseda KBS biskup F. Tondra, predseda komisie pre katechizáciu a školstvo pri KBS biskup R. Baláž a biskup ZD ECAV na Slovensku I. Osuský, minister oznámil svoje rozhodnutie, že projekt R.A.S.T. sa nebude uplatňovať vo vyučovacom procese na základných a stredných školách. Dôvodom na stiahnutie projektu boli aj stanoviská odbornej komisie, ktorá zasadala na pôde MŠ SR 27. augusta, ako aj posudky, ktoré ministrovi školstva v sprievodnom liste zaslali predstavitelia KBS, ECAV na Slovensku a ERC v SR. Najväčšie výhrady voči projektu R.A.S.T. sa týkali predkladateľa projektu - spoločnosti Joga v dennom živote a metodického spracovania projektu.

Minister školstva M. Ftáčnik v závere rokovania navrhol vytvoriť komisiu, ktorá by pracovala na novom projekte zdravotných cvičení pre deti a navrhol, aby KBS, ECAV na Slovensku a ERC v SR určili do konca septembra svojich zástupcov do tejto komisie. Predstavitelia cirkví túto možnosť spolupráce uvítali. Diskusia o možnom zapracovaní jogových cvičení do nového projektu zdravotných cvičení pre deti a mládež bude však podľa slov ministra pokračovať.

O záveroch rokovania zástupcov médií informoval spoločne s predstaviteľmi cirkví minister M. Ftáčnik, ktorý oznámil, že aj na základe posudkov rozhodol, že projekt R.A.S.T. sa nebude uplatňovať na základných a stredných školách v SR. Biskup F. Tondra zasa zdôraznil, že cirkev nie je proti relaxačným a rehabilitačným cvičeniam, ale má výhrady proti tomu, aby niesli názov jogové cvičenia. Podľa biskupa R. Baláža cieľom cirkví nebolo obraňovať katolícku alebo evanjelickú vieru, ale zachovať ľudské práva. Každý rodič má predsa právo vedieť, k čomu v škole vedú jeho dieťa. Poukázal na veriacich rodičov, ktorí formou petície prejavili protest proti projektu R.A.S.T. a adresovali ho na MŠ SR. Počet petičných hárkov sa odhaduje približne na 80 tisíc.

Biskup I. Osuský zdôraznil, že na rokovaní s ministrom školstva išlo o spoločnú vec, „nájsť adekvátny spôsob uplatnenia prvkov v telesnej výchove, ktoré by napomáhali fyzický rozvoj a upevňovanie zdravia detí. Cirkvi v tomto smere nemohli mlčať, aj keď otázka jogy rozvírila spoločenskú hladinu. Kresťanské cirkvi museli vyjadriť svoje jasné stanovisko. Joga, to je systém, ktorý pod pláštikom istých cvikov prináša cudziu kultúru, filozofiu, pohľady, ideológiu alebo náboženstvo" - uviedol I. Osuský.

Na stretnutí minister školstva a biskupi diskutovali aj o návrhu MŠ SR, aby sa vytvorila komisia so širšou účasťou odborníkov, ktorá by vypracovala nový projekt. Ministerstvo školstva chce tak rozšíriť ponuku nepovinného predmetu pohybová príprava a vypracovať nový projekt, v ktorom sa bude uvažovať aj o využití jogových cvičení a o ďalších návrhoch, ktoré predložia odborníci. Rodičia si na báze dobrovoľnosti budú môcť zvoliť účasť detí na tomto predmete. V komisii, ktorá projekt pripraví, by mali byť odborníci z ministerstva zdravotníctva, Fakulty telesnej výchovy a športu UK a pedagógovia, ktorí pôsobia priamo na školách v oblasti telesnej výchovy. Nový projekt by mal deťom ponúknuť ďalšie alternatívy na zlepšenie ich zdravotného stavu. Cirkvi tiež nominujú svojich zástupcov, ktorí budú vyjadrovať ich spoločný názor. Komisia by sa mala sformovať do konca septembra. Minister je však i naďalej presvedčený, že existujú prvky jogy, ktoré môžu byť zo zdravotného hľadiska pre deti prospešné.