AFGANISTAN – Kvôli kresťanskej misijnej práci začali koncom augusta v Afganistane proces proti ôsmim zahraničným pracovníkom humanitárnej organizácie Shelter Now (Útočisko ihneď). Novinárom to oznámil predseda Najvyššieho súdu Mavlavi Noor Mohammed Saqib. Ako dlho proces s deviatimi sudcami potrvá, o tom sa v súčasnosti vyjadriť nevedel. Obžalovaní budú mať, ako dodal, „spravodlivý proces". Podľa islamského práva vo výklade talibanského režimu hrozia týmto misionárom v prípade odsúdenia tresty väzenia a vypovedanie z krajiny. Naproti tomu 16 afgánskych spolupracovníkov organizácie by mohlo dostať aj trest smrti. Náboženská polícia odovzdala súdne podklady Najvyššiemu súdu Afganistanu deň predtým. Ako „dôkazový materiál" sa okrem iného dostali na súd aj kresťanské texty nájdené u zatknutých. Pracovníci Shelter Now - štyria Nemci, dvaja Američania a dvaja Austrálčania, boli zatknutí 3. augusta. Radikálni predstavitelia Talibanu ich obviňujú, že nedovolene vykonávali kresťanskú misijnú prácu a moslimov odvádzali od ich viery. V priebehu procesu zakázali pôsobenie aj dvom ďalším kresťanským organizáciám v Afganistane. Západní diplomati sa márne snažia o prístup k uväzneným a o ich oslobodenie. Islamskí teológovia a právnici blízki Talibanu sa ako znalci afgánskej histórie obávajú, že medzinárodné humanitárne organizácie by mohli nadviazať na bohaté kresťanské dedičstvo Afganistanu.

Najvyšší sudca talibanského režimu v najnovšom vyhlásení trest smrti nevylúčil ani pre cudzincov obvinených z „misijnej činnosti". Ako povedal predsedajúci sudca Mavlavi Noor M. Saqib pre pakistanskú agentúru AIP, ak ich súd vyhlási za vinných, hrozí ôsmim zahraničným pracovníkom organizácie Shelter Now poprava. „Trest bude zodpovedať islamskému právu. To môže znamenať trest väzenia, peňažnú pokutu, ale aj popravu" - povedal sudca. Podľa úsudku Katolíckou cirkvou v Nemecku podporovaného Centra pre kresťansko-islamské kontakty a dokumentáciu vo Frankfurte treba brať vážne aj hrozbu trestu smrti pre zahraničných pracovníkov Shelter Now. „Islamské právo ponecháva Talibanu značne voľný priestor v trestnom práve" - povedala vedúca centra Barbara Huber-Rudolfová. „Aký veľký trest vynesú v rozsudku závisí iste aj od politických a diplomatických faktorov." Rudolfová poukázala aj na zničenie Budhových sôch, ktoré sa v marci uskutočnilo napriek veľkému medzinárodnému tlaku a dodala: „Nemožno ani vylúčiť, že režim v Afganistane chce týmto procesom privolať na seba pozornosť medzinárodnej verejnosti."

Verejný proces proti ôsmim obvineným sa začal 8. septembra. Pri ňom mali obžalovaní po prvý raz príležitosť vyjadriť sa k obvineniu, že vyvíjali misionársku činnosť. Nemecký vedúci Shelter Now Georg Taubmann podľa BBC povedal, že obvinenia sú nepravdivé. „Nikoho sme neobracali" - vyhlásil Taubmann. Do súdnej siene nevpustili médiá. Ženy boli zahalené veľkými závojmi. Všetci obvinení pôsobili vyčerpane. Na otázky vonku čakajúcich novinárov a príbuzných nesmeli odpovedať.