Pán Ježiš si na začiatku svojho verejného účinkovania vyvolil dvanásť apoštolov, ktorí mohli byť s ním pri všetkom, čo učil, mohli byť svedkami jeho svätého života, zázrakov a proroctiev. Bolo to veľmi dôležité, lebo po jeho odchode mali ohlasovať evanjelium do celého vtedy známeho sveta. Práve na to ich v tejto trojročnej škole pripravoval.

Keď raz sedel na Olivovej hore a boli sami, pristúpili k nemu učeníci a spýtali sa ho: „Povedz nám, kedy sa to stane a čo bude znamením tvojho príchodu a konca sveta?" Pán Ježiš im odpovedal: „Dajte si pozor, aby vás nikto nezviedol. Lebo mnohí prídu v mojom mene a povedia: Ja som Mesiáš. A mnohých zvedú. A pretože sa rozmnoží neprávosť, v mnohých vychladne láska. Kto však vytrvá do konca, ten bude spasený" (pozri Mt 24, 3–5 a 12–13). Apoštolovia zrejme tieto Ježišove slová nechápali. Preto trpezlivo vysvetľoval ďalej.

A čo Pán Ježiš hovoril apoštolom, hovorí aj nám. Sme však chápavejší? A mohli by sme byť, zvlášť vo svetle jeho slov a mnohých javov, ktoré sa dejú pred našimi očami, keď vidíme, ako sa do našej spoločnosti infiltrujú cudzie kultúry a mnohí z nás im podliehajú. Žiaľ, napriek všetkému, sme často veľmi nechápaví. A taktiež iba preto, že nemáme otvorené oči a vnímavé srdce.

Hrnie sa k nám mnoho falošných prorokov, ktorí zneužívajú slobodu na svoje sebecké ciele; množstvo siekt, ktoré by chceli zničiť dedičstvo otcov a kresťanské korene v našej krajine. My však namiesto toho, aby sme sa tomu vzopreli a stáli pevne, lebo vieme, KOMU sme uverili, dávame sa miasť. Niektorí z nás sa nechajú oklamať a zrádzajú. Tak sa rozvracia jednota, prekrúca sa a zrieďuje evanjelium. Vytráca sa spomedzi nás láska a vzájomná úcta, stráca sa vnútorný pokoj a radosť. A to práve teraz, keď by sme ich najväčšmi potrebovali.

Zamyslime sa. Zostaňme verní Kristovi, ktorý o sebe povedal „Ja som cesta, i pravda, i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. Ak ste ma poznali, budete poznať aj môjho Otca. Odteraz ho už poznáte a videli ste ho" (Jn 14, 6–7). Zostaňme verní jeho Cirkvi. Nezraďme svoj krst. Veď iba ten, kto vytrvá do konca, bude spasený.